Яблучний, Горіховий та Медовий Спас: історія і традиції цих свят

event 14:38 Вівторок 18 Серпня 2020 ПОДІЇ

Цього місяця українці святкують відразу три Спаси – Медовий, Яблучний та Горіховий. Яке значення мають ці свята, що можна і чого не можна робити у ці дні.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Перший Спас – Медовий

Цей день святкують 14 серпня, традиційно свято називають Маковим або Маковеєм.

Цього дня православна Церква звершує свято Всемилостивого Спасителя і Пресвятої Богородиці. Окрім цього, починається двотижневий Успенський піст – найкоротший, але строгий, майже як Великий піст, який передує святу Успіння Божої Матері. Під час ранкових богослужінь у центрі храму ставлять хрест, і до суботньої вечірньої служби всі віряни можуть йому вклонитися.

Церковне свято збіглося із закінченням збору врожаю меду. Тож зараз ми відзначаємо Медовий Спас у храмі, освячуємо мед і прикладаємось до Хреста Господнього.

Яких традицій дотримуються українці в цей день?

На Медовий Спас заведено освячувати у храмі мед, мак, цілющі трави. У пасічників є своя традиція. Цього дня вони роздають по шматочку сот з медом дітям та жебракам.

На Медовий Спас печуть пісні медові пряники, готують млинці з медом, варять медовуху та роблять медовий квас.

На Маковія заведено збирати польові квіти та збирати їх в букет, а після цього освятити в церкві. Такий букет називається “маковейчик” або “маковейка”.

Серед квітів в букеті обов’язково повинен бути мак. Також, у нього можна додавати чорнобривці, жоржини, айстри, гвоздики, барвінок, а також різні трави: базилік, м’яту, чебрець, любисток та інші.

Зауважимо, що інколи Медовий Спас називають “Спас на воді”, бо в цей день чистили старі і освячували нові криниці, водойми і джерела.

Після хресного ходу купалися люди “для очищення від гріхів” і купали всю свою домашню худобу. 

Другий Спас – Яблучний

Преображення Господнє або Яблучний Спас традиційно святкують 19 серпня. У цей день згадують євангельську подію, коли апостоли побачили Ісуса Христа в Преображенні. Згідно зі Священним Писанням, Ісус разом зі своїми учнями піднявся на гору Фавор і почав молитися. У ту ж мить його вигляд змінився: обличчя просяяло, тіло та одяг залило Божественне світло.

На знак подяки люди стали приносити в храми виноград і яблука. Частину плодів було заведено освячувати. Тому, що фрукти символізують духовну солодкість, яку відчули учні Христа в момент його перетворення. Звідси і пішла друга народна назва свята – Яблучний Спас.

Люди вважають, що в цей день яблука мають особливу силу, можуть виконувати бажання і позбавляти від хвороб. Особливо, якщо відрізати шматочок, вмочити його в мед і з’їсти.

Цього дня заведено запікати яблука, пекти пироги і млинці з яблуками. Згідно з народними традиціями, пироги слід пекти лише з пісного тіста. Також в цей день дозволяється трохи послабити піст: вживати в їжу рибу і випити трохи вина.

В народі існує повір’я, що Яблучного Спаса не можна їсти яблук. Віряни розповідають, що така заборона пов’язана з давнім повір’ям, згідно з яким ангели на небесах пригощають померлих дітей фруктами. 

Третій Спас – Горіховий

Горіховий Спас є третім у списку, тому і святкують його найпізніше – 29 серпня. Третій Спас відзначається на наступний день після Успіння Богородиці та на другий день після завершення Успенського посту.

Історія

У церкві в цей день згадують перенесення Нерукотворного образу Ісуса Христа з Едеси до Константинополя, яку відбулося у 944 році. За часів Христа в Едесі правив цар Авгар, який страждав від жахливої прокази. Він чув про чудеса зцілення людей Спасителем, але сам його ніколи не бачив. Цар послав свого художника з проханням написати портрет Христа. Він передав разом з живописцем лист. З портретом нічого не вийшло, бо він занадто далеко він стояв.

Господь Сам його покликав. Тоді він передав листа з повідомленням, що надішле Авгареві свого учня для зцілення, а потім попросив принести йому полотно і воду. Христос умив обличчя, витер його убрусом і на тканині видрукував його лик. Після цього правитель вилікувався від прокази і увірував. Після цього зображення Спасителя не раз рятувало місто від руйнування і розграбування.  

Традиції

Горіховий Спас в народі ще називали Спас на полотні. Таким чином раніше в сільському побуті це свято відзначалося торгом полотнами.

Поширена в народі назва свята — Горіховий Спас – цей день отримав тому, що в кінці серпня дозрівали горіхи і починалася їх заготівля.

Вважалося, що гілка ліщини, зломлена в Горіховий Спас, набувала особливої сили. На Горіховий Спас гілками горіха прикрашали житло. Також, на Горіховий Спас з гілок ліщини робили банні віники, які мають цілющі властивості.

На Горіховий Спас віряни збирають у кошики заздалегідь приготований з нового врожаю хліб, зібрані горіхи і несуть в храм, щоб освятити.

Читайте також: Україна хоче посилити економічну співпрацю з Ізраїлем: деталі

Теги: традиції
Останні новини
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward