НОВИНИ

“І “галочка”, і цифра”: як голосувати на виборах 25 жовтня

25 жовтня в Україні відбудуться місцеві вибори. Це перші вибори за новим виборчим кодексом.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Щоб бюлетені, які вам видадуть на дільниці, не стали для вас несподіванкою, пояснюємо, як голосувати по-новому та куди поставити “галочку”, аби ваш голос зарахували.

Кого обираємо?

На місцевих виборах ми обираємо місцеві органи виконавчої влади: депутатів обласних, районних, міських, селищних та сільських рад, а також міських, селищних та сільських голів.  

Скільки бюлетенів?

Переважно — 4: 

  1. Міський/селищний/сільський голова;
  2. Депутати міської/селищної/сільської ради;
  3. Депутати районної ради;
  4. Депутати обласної ради.

Але є винятки:

  • У Києві виборці отримають 2 бюлетені. Обиратимуть мешканці столиці лише міського голову та депутатів міської ради.
  • По 3 бюлетені отримають виборці на підконтрольних територіях Донецької та Луганської областей. Там обиратимуть міських/селищних/сільських голів, депутатів міських/селищних/сільських рад та депутатів районної ради. Голосування за депутатів обласних рад не буде.
  • По 5 бюлетенів отримають виборці Житомира, Кривого Рогу, Кропивницького, Полтави та Херсона. Там, окрім стандартного набору, обиратимуть ще й депутатів районних рад у місті.
  • Також по 5 бюлетенів отримають деякі мешканці Чернігівщини — в одномандатному виборчому окрузі №208 у цей же день дообиратимуть депутата Верховної ради, замість померлого Валерія Давиденка.

Всі бюлетені відрізнятимуться за кольором.

Старі бюлетені

За допомогою вже звичних нам бюлетенів обиратимемо міських/селищних/сільських голів та депутатів місцевих рад у громадах із кількістю виборців до 10 тисяч.

У них побачимо прізвище, ім’я, по батькові кандидата або назву партії в алфавітному порядку і місце для однієї позначки.

За новим Виборчим кодексом лідерів громад із населенням понад 75 тисяч виборців обиратимуть у два тури. Якщо за результатами підрахунків кандидат не набирає 50%+1 голос, проводиться другий тур. У громадах, де виборців менше ніж 75 тисяч, голова обирається простою більшістю.

Нові бюлетені

Решту депутатів обиратимемо по-новому — за відкритими списками. Тепер депутати проходитимуть не за тим порядком, який встановили в партії, а за бажанням виборців. Тому в бюлетені з одного боку буде назва партії та її лідер (який проходить у будь-якому випадку, якщо партія набере певну кількість голосів) та інші члени партії.

Під час голосування необхідно поставити позначку біля назви партії та вписати поряд номер кандидата, обов’язково з цієї ж партії, якого підтримуєте. Не можна проголосувати за одну партію, а кандидата вибрати з іншої.

Цифри слід вписувати за трафаретом, як на поштових конвертах.

Так, у місцеві ради пройдуть ті депутати, які наберуть найбільшу кількість голосів.

Якщо ж ви не поставите номер кандидата, а лише позначку за партію, ваш голос зарахують і це означатиме, що ви згодні із порядком кандидатів у списку.

Де познайомитися з кандидатами?

Щоб під час вибору керуватися не лише агітаційними матеріалами, із кандидатами краще познайомитись завчасно. Це можна зробити просто з дому на сайті ЦВК або прочитати інформацію на дільниці в день виборів.

Коли голосуємо?

Виборчі дільниці будуть відчинені 25 жовтня з 8:00 до 20:00.

Де голосуємо?

У Державному реєстрі виборців можна перевірити адреси та межі виборчих дільниць. Для цього ви обираєте потрібну область, пишете назву міста, шукаєте у таблиці свої вулицю та будинок і дивитеся свою виборчу адресу.

Джерело: сайт Громадське

Читайте також: Як перевірити себе у списку виборців: інструкція

Дмитро Гаврилюк

Кажуть журналісти - сидяча робота? Це не про Діму. Нашого Дмитра хлібом не годуй, а дай лише попрацювати в домашньому садку. В перервами між практикою, він ділиться секретами і лайфхаками своїх знань. А ще Діма морж! Інколи нам здається, що в його жилах тече антифриз! Наразі Діма вегетаріанець з 3-річним стажем, який розкаже вам усе про користь бобових і овочів. І часто пише про це у авторському блозі.

Недавні новини

На Черкащині лисиця покусала 9-річну дівчинку

У Звенигородському районі Черкаської області дика лисиця покусала дев'ятирічну дитину під час прогулянки на велосипеді.…

14 хв. ago

На Полтавщині жорстоко вбили 25-річну жінку: підозрюваний вчинив самогубство

На Полтавщині правоохоронці знайшли у вигрібній ямі на території домогосподарства 46-річного жителя Новосанжарської громади тіло…

42 хв. ago

На вихідних Україну несподівано розігріє до +27° : прогноз синоптика

Вихідні в Україні будуть сухі та теплі. Опадів протягом 21 та 22 вересня не очікується.…

1 годину ago

Україна востаннє переведе годинники: коли переходимо на зимовий час

У червні ВР проголосувала за скасування переведення годинників в Україні. У жовтні ми востаннє перейдемо…

2 години ago

На Дніпропетровщині викрили військового, який організував схему незаконного нарахування бойових виплат

На Дніпропетровщині правоохоронці викрили схему незаконного нарахування бойових виплат військовослужбовцям. Про це повідомляє поліція Дніпропетровської…

3 години ago

«Укрзалізниця» встановила Wi-Fi у 16 поїздах Інтерсіті

«Укрзалізниця» встановила Wi-Fi-зʼєднання у 16 потягах Інтерсіті та Інтерсіті+. Про це повідомила пресслужба державного перевірника.…

3 години ago