НОВИНИ

Головна ялинка Вільнюсу світиться завдяки утилізації кавової гущі

Добрива, які утворюються у результаті утилізації органічних відходів, віддають фермерам.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: У Литві головна ялинка, встановлена на Кафедральній площі Вільнюса, світиться завдяки утилізації використаної кавової гущі. Електроенергія з кавової гущі виробляється на одній із біогазових установок Литви.

З 28 листопада головна ялинка Литви вже використала майже 4 000 кВт-год “зеленої” електроенергії, для виробництва якої знадобилося майже 7 тонн кавової гущі, або майже 7 мільйонів випитих чашок кави. До 7 січня зелена красуня на Кафедральній площі використає  12 000 кВт-год електроенергії, на виробництво якої потрібно понад 21 тонни кавової гущі.

Проєкт реалізує виробник кави “Paulig”, який протягом року збирав кавову гущу в основних бізнес-центрах столиці. 

Коментар:Цьогоріч під час першого та другого карантину, коли частина підприємств перемістила роботу з офісів додому, кількість зібраної кавової гущі також значно зменшилася. Складна для всіх ситуація все ж не завадила нам зібрати навіть більше, ніж необхідно: в цілому 30 тонн кавової гущі“, — говорить Валдас Шидла, менеджер із маркетингу Paulig.

Добрива, які утворюються в результаті утилізації органічних відходів, віддають фермерам.

Коментар: Одна тонна кавової гущі утворюється після того, як буде випито близько 100 тисяч чашок кави. Внаслідок переробки такої кількості гущі виробляється близько 500 кВт-год. електроенергії, якої достатньо для забезпечення щомісячних потреб в електроенергії двох статистичних сімей у Литві або пробігу у 2900 км на електромобілі BMWi3“, — зазначає ініціатор проєкту.

Джерело: сайт GreenPost

Читайте також: “З батареями нового типу”: коли Apple покаже свою машину

Дмитро Гаврилюк

Кажуть журналісти - сидяча робота? Це не про Діму. Нашого Дмитра хлібом не годуй, а дай лише попрацювати в домашньому садку. В перервами між практикою, він ділиться секретами і лайфхаками своїх знань. А ще Діма морж! Інколи нам здається, що в його жилах тече антифриз! Наразі Діма вегетаріанець з 3-річним стажем, який розкаже вам усе про користь бобових і овочів. І часто пише про це у авторському блозі.

Недавні новини

Квіти на День матері: 5 ключових питань

Дарувати букети рідним та близьким можна з приводу та без. Ви зробите мудро, якщо цієї…

4 години ago

На Закарпатті чоловік підробив свідоцтво про смерть дружини, щоб виїхати за кордон

Прикордонники затримали чоловіка, який разом зі своєю 16-річною донькою намагався перетнути кордон. Він пред’явив свідоцтво…

6 години ago

У Луцьку викликали поліцію у тролейбус, бо жінка не трималася за поручень

У Луцьку в тролейбус №15 викликали правоохоронців, бо жінка не трималася за поручень. Про це…

6 години ago

12 класів школи: у Раді розповіли про масштабну реформу середньої освіти

В Україні продовжується велика реформа середньої шкільної освіти та поступове введення 12-річки. В її рамках…

7 години ago

На Київщині викрили двох чоловіків, які “зливали” місця вручення повісток

На Київщині правоохоронці викрили адміністраторів інтернет-спільнот, які у месенджерах допомагали громадянам призовного віку уникати мобілізації.…

7 години ago

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про мобілізацію засуджених

Сьогодні, 8 травня, під час пленарного засідання Верховна Рада дозволила деяким категоріям ув’язнених мобілізуватися до…

8 години ago