Новий формат – новий бізнес. Відкрите засідання Форуму сприяння митній справ та інвестиціям Рівненщини

event 19:04 Середа 12 Серпня 2015

12 серпня 2015 року в приміщення Рівненської ОДА відбулося відкрите засідання вже традиційного Форуму сприяння митній справі та інвестиціям Рівненщини, що діє при Рівненській митниці ДФС на тему “Новий формат – бізнес та митниця”.

Окрім традиційного складу учасників Форуму: підприємців, митних брокерів, представників громадських організації та юридичних фірм, Форум відвідав заступник голови Державної фіскальної служби України Костянтин Лікарчук, народні депутати, члени комітету ВРУ з питань податкової та митної політики, а також представник Рівненської ОДА – перший заступник голови Приварський Юрій, та голова Рівненської обласної ради – Кирилов Михайло, представники профспілок ДФС. Як зажди активними учасникам Форуму були підприємці – члени ГО “Час-Дій” та представники громадської організації. До засідання Форуму долучились колеги з Волинської області – як з боку громадськості і бізнесу, так і з боку органів митниці.

На форумі було вкотре наголошено і озвучено запрошеним гостям про результати, яких було досягнуто за період існування і діяльності Форуму: звільнення одіозних працівників митниці, чия репутація була заплямована участю в корупційних схемах, і недопущення повторного прийняття їх на роботу; боротьба із неадекватною для державного службовця поведінкою інспекторів, подовження робочого часу для митного оформлення, а також багато інших робочих моментів. Діяльність форуму сприяла поверненню на Рівненську митницю суб’єктів ЗЕД, які її раніше покинули, та збагаченню місцевого бюджету.

Не зважаючи на явне покращення клімату на Рівненській митниці існують ряд проблем, які потребують вирішення.

На форумі зокрема піднімалось питання щодо впровадження подібних органів в усіх областях, оскільки налагодження діалогу між органами митниці та бізнесом сприяє покращенню роботи митниці, полегшує роботу підприємців з нею, що в свою чергу призводить до збільшення сум сплачених до Державного бюджету коштів.

Ділився особистим досвідом роботи із Рівненською митницею член ГО “Час-Дій” підприємець Жабчик Віктор, який розповів про кричущі порушення та нахабство працівників митниці за попереднього керівництва. Однак підприємці погодились, що нинішня робота Рівненської митниці, не без заслуги Форуму, є набагато комфортнішою, і розпочатий процес викорінення хабарництва.

Також піднімалося питання необхідності залучення коштів інвесторів до Рівненського регіону.

Зокрема голова ГО “Час-Дій” Дмитро Соломчук, наголосив, що не зважаючи на більш-менш стабільну ситуацію в Рівненській області, Волинська та Львівська області гальмують приток інвесторів до Рівненщини, а тому важливим як для нашого регіону, так і для всієї України є наведення ладу в цих областях.

Також учасники Форуму наголосили, що призначення керівників місцевих органів державної влади повинне відбуватись лише на підставі відкритого конкурсу з обов’язковим громадським обговоренням, як про це зазначив Президент України. Форум сприяння митній справі та інвестиціям Рівненщини є ідеальною платформою для такого обговорення, оскільки у ньому беруть участь усі зацікавленні представники громадськості, та представники митниці, він показав свою ефективність.

Всі учасники зазначили, що до думки громадськості варто прислухатись, і що члени Форуму готові захищати свої інтереси усім законними методами.

Також членами ГО “Час-Дій” була здійснена пропозиція щодо чітко встановленої диференціації митної вартості товарів та продуктів, що проходять митне оформлення. Усі учасники погодились із тим, що оподаткування підприємців слід здійснювати не на в’їзді продукції до України, а після, під час реалізації такої продукції. Був наведений закордонний досвід, де діє саме така система, а митне оформлення проходить в межах 15-30 хвилин, що звичайно є дуже привабливим для інвесторів, особливо у разі імпорту товарі, що швидко псуються.

Про необхідність обговорення в рамках Форуму засобів підвищення привабливості Рівненського регіону говорив болгарський інвестор – член ГО “Час-Дій” Дімітар Паров. Є інвестори, які готові вкладати кошти в Рівненщину, як тільки вони отримають позитивний сигнал з боку Рівненської митниці та Української влади у цілому.

Піднімалось також питання щодо надмірної активності перевіряючих органів щодо Рівненської митниці, а також щодо керівника Рівненської митниці, що вочевидь стало реакцією на раніше надіслані листи Форуму, в яких зазначалося, що суттєвих нарікань на роботу нинішнього Начальника Рівненської митниці та митниці в цілому у підприємців не було, а тим часом із відкритих джерел стало відомо про ймовірну заміну керівництва Рівненської митниці, на що члени Форуму вимагали діяти лише в межах закону та обов’язково обговорити кандидатуру нового керівника з громадськістю.

На разі в Рівненській митниці діють 3 перевірки, 25 перевіряючих. Цілком очевидно, що це стає на заваді митному оформленню і зумовлює сповільнення роботи митниці, тоді як згідно з висловлюваннями посадових осіб поки що порушень не було виявлено.

За результатами засідання була сформована резолюція, в якій зазначалося про позитивні зрушення роботи митниці завдяки Форуму, зростання довіри до митниці з боку суб’єктів ЗЕД, однак наголошено, що повноцінна робота митних органів неможлива без налагодження діалогу між державними органами і бізнесом, а на разі учасники Форуму відчули спротив із боку голови ДФС та ігнорування громадської думки, що призводить до погіршення ситуації на Рівненщині і відповідно до зменшення надходжень до бюджету Рівненскої області, саме тому учасники погодились про наступне:

1. Врахувати практику діяльності Форуму – співпрацю митниці та бізнесу і інших представників громадськості.

2. Запропонувати та запровадити цю практику у всіх областях України.

3. Звернутись до Міністра фінансів України, Прем’єр-Міністра України, Президента України, Верховної Ради України з проханням погодити зміну керівництва митниці на місцях лише з проведення відкритих громадських обговорень кандидатур очільників митниць.

4. Запровадити процедуру відкритого конкурсу при призначенні керівників митниці на місцях.

На виконання резолюції буде підготоване колективне звернення до вищезгаданих органів.

Останні новини
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward