“Досить продавати чужі піци та суші!”: на Рівненщині хочуть відтворити меню княжої доби

event 17:35 Вівторок 23 Лютого 2021 РІВНЕ

Рівнян закликають поділитися архівними світлинами чи документами, які більше розповідають про смакові вподобання тих часів.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Відшукати рецепти княжої доби Любомирських і Острозьких та відродити кухню того періоду взялися на Рівненщині. Для цього вже проводять дослідження у музейних фондах та просять рівнян допомогти.

Як розповів голова ГО “Гільдія кухарів Рівненщини” Олександр Медведь, страви часів князів Любомирських та Острозьких – це величезний пласт кулінарної історії, яку варто вивчати, цікавитися та поширювати.

Коментар: “Всі українські шефи зараз активно популяризують та відроджують старовинні рецепти. Ми представляємо Рівненщину на всеукраїнському рівні, а тому поставили за мету популяризувати саме нашу кухню. Якщо з повсякденними стравами класичної сільської їжі  нашого регіону ми працювали чимало, то зараз нас зацікавила княжа кухня від 16 аж до початку 20 століть. У 1723 році Рівне після частої зміни своїх власників разом ще з 30 містами та 435 фільварками переходить до роду польських шляхтичів Любомирських. Залишається у їх власності протягом 200 років аж до початку Другої світової війни. Багато історичних довідок та знахідок ми знайшли у Державному архіві Рівненської області. Тому вирішили продовжити свої дослідження у Львові, де зберігається особистий архів князів Любомирських”, – стверджує Олександр Медведь.

Коментар: “Ми вже частково знайомі зі стравами кухні Острозьких, по їх оригінальним рецептам ми готували каші, підливи, пекли пляцки та варили грушеві кваси, знаємо як подавали пиво з грінками та робити горілки. А тепер хочемо сформувати цілий збірник рецептів князів Любомирських. І не просто їх об’єднати, а й подавати у відповідному посуді”, – розповів кухар.

За словами голови Гільдії кухарів Рівненщини, усе вивчення старовинної кулінарної спадщини також фільмують. Але і це лише частина усіх планів.

Окрім того просять рівнян та жителів області допомогти у формуванні меню княжого столу з 300-річним стажем. А саме поділитися архівними світлинами чи документами, які більше розповідають про смакові вподобання тих часів. 

Коментар: “Досить продавати у Рівному піцу та суші, нам потрібно розвивати гастротуризм зі своєю історією та автентикою. Франція, Італія, Польща, Чехія, Німеччина популяризують свою кухню, а ми чомусь чужу. Потрібно нарешті заявити про себе у світі”, – закликають у Рівненській гільдії кухарів.

Джерело: сайт ITVMG

Читайте також: “Лаявся та кидався з кулаками на поліцію”: у Рівному затримали п’яного водія

Останні новини
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
11.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward