НОВИНИ

Дослідження: хто продуктивніший – “сови” чи “жайворонки”?

Фінські вчені провели дослідження, в якому взяли участь люди з хронотипами “сов” і “жайворонків”. Метою дослідження було визначити, представники якого хронотипу продуктивніші та здоровіші.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Як проводили дослідження?

Вчені використали роботи Northern Finlan.d Birth Cohort 1966 року. У цьому дослідженні спершу аналізували 12 058 дітей (6169 хлопчиків та 5889 дівчаток), що народилися в Північній Фінляндії в 1966 році.

Коли учасникам дослідження виповнилося по 46 років, їх опитали про роботу, життя і здоров’я, а також характер сну, щоб з’ясувати їхній природний хронотип – “сова”, “жайворонок” чи проміжний тип.

Учасники оцінювали власні результати на роботі за шкалою від нуля до 10 балів. Потім вчені поєднали отримані дані з інформацією з національних реєстрів соціального забезпечення і пенсійних виплат.

До останнього етапу включили 2672 чоловіків і 3159 жінок, які були офіційно працевлаштовані в 2012 році і про яких була вичерпна інформація у фінських державних реєстрах. Частка “жайворонків”, “сов” і людей з проміжним хронотипом склала майже пропорційний відсоток.

Протягом наступних чотирьох років вчені спостерігали за цими людьми.

Що показало дослідження?

У порівнянні з “жайворонками” у “сов” виявилися більш низькі бали за всіма питаннями, які пов’язані зі сном і здоров’ям. Команда фінських дослідників з’ясувала, що люди з хронотипом “сови” відчувають постійну нестачу сну. Це призводить до спроб відіспатися у вихідні. Згодом така звичка викликає проблеми зі здоров’ям, погіршення когнітивних функцій і знижує продуктивність праці. 

Також «сови» частіше за інших повідомляли про коротку тривалість сну і безсоння. Через недосипання вони можуть в два рази частіше стикатися з проблемами на роботі.

Крім того, “сови” рідше виходять заміж/одружуються в порівнянні з “жайворонками”, а також серед них частіше зустрічаються безробітні. Представники цього хронотипу в середньому раніше виходять на пенсію через хвороби чи інвалідність.

Джерело: сайт bit.ua

Читайте також: Відчуття смаку й нюху можуть не повернутися і через 5 місяців після COVID-19 – дослідження

Дмитро Гаврилюк

Кажуть журналісти - сидяча робота? Це не про Діму. Нашого Дмитра хлібом не годуй, а дай лише попрацювати в домашньому садку. В перервами між практикою, він ділиться секретами і лайфхаками своїх знань. А ще Діма морж! Інколи нам здається, що в його жилах тече антифриз! Наразі Діма вегетаріанець з 3-річним стажем, який розкаже вам усе про користь бобових і овочів. І часто пише про це у авторському блозі.

Недавні новини

На Хмельниччині судили військового в запасі за відмову від бойової повістки

Славутський міськрайонний суд виніс вирок 22-річному хлопцеві за ухилення від мобілізації. Звільнений в запас військовослужбовець…

8 хв. ago

Данія виділить Україні новий пакет допомоги на 815 млн доларів

Данія оголосила про черговий пакет військової допомоги для України на 5,6 млрд крон (815 млн…

26 хв. ago

Уряд розглядає можливість бронювати без обмежень працівників двох сфер

Кабінет міністрів вніс зміни до Порядку бронювання військовозобов'язаних. Працівники критично важливих підприємств ПЕК та ІТ…

40 хв. ago

До 2050 року дві третини м’яса та молочних продуктів альтернативні продукти

До 2050 року альтернативні білки можуть витіснити дві третини м’яса та молочних продуктів у Європі. …

1 годину ago

Мін’юст назвав кількість в’язнів, які погодилися вийти з тюрми на фронт

Майже 5 тисяч засуджених погодилися із ухваленням закону про умовно-дострокове звільнення шляхом укладання контракту на…

1 годину ago

В Україні розпочали серійне виробництво FPV-дронів із самонаведенням

Один з найбільших виробників дронів в Україні Vyriy Drone почав серійно виробляти FPV-дрони із самонаведенням. …

2 години ago