Дослідники довели, що ліки від високого тиску зменшують смертність від коронавірусу

event 12:05 Понеділок 05 Квітня 2021 ПОДІЇ

У перші місяці пандемії виникла гіпотеза про те, що ліки, які застосовують для лікування підвищеного тиску, можуть погіршити клінічні наслідки пацієнтів з коронавірусом. 

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Найбільший метааналіз її спростував і підтвердив важливість медикаментозного контролю гіпертонії, особливо для груп ризику.

У систематичний огляд, які провели вчені з Великобританії, увійшли 52 дослідження, які включали дані про клінічні випадки понад 101 тисячі пацієнтів з COVID-19. Головною метою було оцінити зв’язок між прийманням інгібіторів ангіотензинперетворюючого ферменту (ІАПФ) або блокаторів рецепторів ангіотензину (БРА) з підвищеним ризиком госпіталізації і летальних випадків при коронавірусі.

Обидві групи препаратів застосовуються для лікування підвищеного артеріального тиску. Команда зосередилася на вивченні даних про 26,5 тисячі пацієнтів, що приймали гіпотензивні препарати до зараження, приділяючи увагу випадкам госпіталізації, в тому числі з потребою в штучної вентиляції легенів, і летальних випадків.

Виявилося, що у таких людей ризик важких ускладнень і смерті значно нижче в порівнянні з пацієнтами, які не приймають ІАПФ і БРА. На думку вчених, ці ліки можуть надавати захисний ефект не тільки для людей з підвищеними тиском, а й для пацієнтів з іншими супутніми захворюваннями.

Разом з тим дослідження підтвердило, що хронічні стани, в першу чергу серцево-судинні, ниркові та онкологічні захворювання, суттєво підвищують ймовірність несприятливих клінічних результатів при COVID-19.

Коментар: “Наші результати показали, що приймання гіпотензивних препаратів можуть мати переваги для пацієнтів з COVID-19, тому їх можна продовжувати приймати без ризику гірших клінічних результатів, за винятком випадків, коли їх не рекомендує лікар”, – зробили висновок автори дослідження.

Джерело: сайт 24канал

Читайте також: Які хвороби лікує березовий сік та кому корисно пити цей напій

Останні новини
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward