НОВИНИ

Кожен українець в рік споживає по 6 кілограмів пальмової олії

Кожного року в Україну імпортується 200-250 млн тонн пальмової олії, на суму в декілька сотень млн доларів. За минулий рік імпорт цього товару знову збільшився на 30%. Все це відбувається попри те, що експорт української продукції падає. 

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: За 2020 рік в Україну було ввезено 240 млн тонн пальмової олії та її фракцій. Отже, якщо грубо порахувати, то на кожного українця припадає як мінімум по 6 кг пальмової олії в рік

Ініціатор законопроєкту про заборону використання пальмової олії в харчових продуктах народний депутат України Дмитро Соломчук розповів, що якщо розфасувати всі ці 240 тис. тонн пальмової олії у вагони, то вийде майже 3500 вагонів. А це рухомий склад майже 90 км довжиною.

Коментар: 1 вагон вміщує 70 тонн. Отже, якщо розфасувати 240 тис. тонн пальмової олії у вагони – то вийде майже 3500 вагонів. Один вагон – це 25 метрів. Тобто вміст вийде довжиною майже 90 км. Це приблизно як від Києва до Яготина, чи від Києва до Білої Церкви“, – повідомив нардеп.

Українські підприємства з року в рік збільшують закупівлі пальмової олії. В першу чергу, звісно це виробники кондитерської та харчоконцентратної продукції: АВК КОНФЕКШІНЕРІ, а також Рошен та Інтерстарч Україна, які підконтрольні 5-му президенту України та багато інших. Зауважимо, що під час президентської каденції, Петро Олексійович призначив послів до Індонезії та Малайзії, а також здійснив державні візити у країни Азії. Можливо саме це спонукало колосальне збільшення імпорту пальмової олії до України. 

Відповідно до європейського законодавства вміст трансжирів у харчових продуктах повинен становити не більше 2 г на 100 г продукції, тобто 2%. Обмеження введені в Австрії, Угорщині, Ісландії, Норвегії, Швейцарії, Латвії та інших країнах. Всупереч цьому в українських товарах можна зустріти і 2%, і 8% і навіть понад 20%.

Чим небезпечна пальмова олія для організму людини?

ВООЗ звернулася до урядів країн щодо виключення пальмової олії зі складу харчової продукції в усьому світі до 2023 року. Фахівці організації вбачають в цьому головне завдання в глобальній боротьбі з хворобами (з ожирінням, серцевими хворобами, раком, діабетом, розладом імунної системи). 

Наразі, в Україні серцево-судинні захворювання є головною причиною смертності населення. За цим показником наша країна лишається одним зі світових лідерів. У національному масштабі смертність від серцево-судинних захворювань за останні 29 років зросла майже на 8%. 

Також, Україна посідає 2-ге місце в Європі за темпами поширення онкозахворювань. Зараз в Україні понад 1 млн хворих людей, та за прогнозами ВООЗ ця цифра буде збільшуватися кожного року на понад 200 тис. осіб. Дитяча онкологія є однією з найгостріших проблем сучасного світу і є однією з основних причин смертності дітей і підлітків. Згідно з офіційною статистикою, в Україні діагноз рак щороку отримує близько тисячі дітей до 17 років. У минулому 2020 році виявили 1442 нових випадків онкології у дітей до 14 років.

Як з цим справляються провідні країни світу?

Данія стала першою країною у світі, яка ввела обов’язкові обмеження щодо промислово вироблених трансжирів (в т.ч. гідрогенізовану пальмову олію). Внаслідок цього смертність від серцево-судинних захворювань в країні знизилася швидше, ніж в інших країнах ЄС.

Саме тому нещодавно в Україні зареєстрували законопроєкт щодо заборони використання пальмової олії у виробництві харчових продуктів, молока та молочних продуктів, зокрема продуктів дитячого харчування.

Згідно з яким передбачається:

  • заборона використання пальмової олії у традиційних молочних продуктах;
  • заборона використання гідрогенізованої пальмової олії та інших гідрогенізованих рослинних жирів (кунжут, льон, глютен) у дитячому харчуванні;
  • заборона використання гідрогенізованої пальмової олії у харчових продуктах (кондитерські вироби: шоколад, морозиво тощо);
  • штрафні санкції за порушення;
  • чітке та зрозуміле маркування харчової продукції, що містить пальмову олію.

Читайте також: “Заборонити не можна використовувати”: рівненський нардеп пояснив, чому пальмова олія руйнує не лише здоров’я, а й економіку держави

Дмитро Гаврилюк

Кажуть журналісти - сидяча робота? Це не про Діму. Нашого Дмитра хлібом не годуй, а дай лише попрацювати в домашньому садку. В перервами між практикою, він ділиться секретами і лайфхаками своїх знань. А ще Діма морж! Інколи нам здається, що в його жилах тече антифриз! Наразі Діма вегетаріанець з 3-річним стажем, який розкаже вам усе про користь бобових і овочів. І часто пише про це у авторському блозі.

Недавні новини

Народні методи підживлення овочевих культур: прості й доступні способи

Підживлення - це важливий етап догляду за овочевими культурами, який допомагає їм краще рости, рясніше…

14 хв. ago

Жителя Чернівців засудили до умовного покарання за незаконне зберігання 5,5 кг ртуті

Жителя Чернівців засудили до умовного покарання за незаконне зберігання 5,5 кг ртуті. В суді встановили,…

1 годину ago

У Львові суд оштрафував священника УПЦ МП, який роздавав проросійські книжки

Личаківський районний суд Львова визнав винним 44-річного обвинуваченого винним у розпалювання національної та релігійної ворожнечі…

2 години ago

В одній із багатоповерхівок Києва стався вибух: є постраждалі

У ніч на 28 квітня біля однієї із багатоповерхівок у Святошинському районі Києва стався вибух.…

2 години ago

Пенсії українців зросли: чи торкнулося підвищення тих, хто працює

У квітні українцям, що працюють, перерахували пенсії. Втім виплачувати оновлені виплати почнуть лише у червні,…

3 години ago

Як відбілити шкарпетки: дієві способи прання

Коли справа доходить до прання білих шкарпеток, важливо дотримуватися певних методів догляду, щоб зберегти їх…

3 години ago