НОВИНИ

“Для ОСББ вдвічі дешевше”: в Україні створено прилад, що визначає якість газу

Науковці Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу створили прилад, який визначає якість газу. 

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Відтепер українці зможуть оплачувати вартість палива, що залежить не від кубометрів спожитого газу, а від показників використаної калорійності.

У чому суть винаходу?

Зазначається, що головна ідея створення приладу, який контролює якість природного газу, полягає у співвідношенні ціни і якості, розповідає співавтор винаходу Максим Карпаш. Вартість палива повинна бути економічно обґрунтованою для всіх споживачів, вважає розробник.

Коментар:Уявіть собі, що у вас є теплопостачання в опалювальний період. Вам подають об’єм води, але температура теплоносія води може бути 40, а може 50 градусів. Від цього батарея буде тепліша, або холодніша. Тобто, об’єм той самий, але насправді температура і енергія, яка вам буде подана, відрізнятиметься суттєво. Ви будете це відчувати на собі“, – розповів Максим Карпаш.

Як це працює?

Над приладом науковці почали працювати понад 10 років тому, проте їм регулярно не вистачало фінансування. За останні чотири роки завдяки грантам їм вдалося втілити основну частину ідеї, розповідає співавтор Ігор Рибіцький. Скористатися аналізатором газу зможуть здебільшого великі компанії. Його ціна становитиме близько ста тисяч гривень.

Коментар:Як вони здійснюють контроль якості? Як правило, беруть пробовідбірники, їздять на точки відбору газу, забирають цей газ, привозять до себе в лабораторію, проводять дослідження і визначають його якість. З нашим приладом не треба пробовідбірників, не потрібно їздити туди-сюди. Можна поїхати зразу на точку відбору газу і отримати значення“, – каже Ігор Рибіцький.

Скористатися новинкою зможуть також ОСББ чи приватні особи. Для них прилад буде вдвічі дешевший, адже його створять за спрощеним варіантом.

Наразі франківські науковці очікують офіційної документації на визнання приладу від “Укрметртестстандарту”.

Джерело: сайт ШоТам

Читайте також: Китай створив найшвидший у світі вантажний потяг (фото)

Дмитро Гаврилюк

Кажуть журналісти - сидяча робота? Це не про Діму. Нашого Дмитра хлібом не годуй, а дай лише попрацювати в домашньому садку. В перервами між практикою, він ділиться секретами і лайфхаками своїх знань. А ще Діма морж! Інколи нам здається, що в його жилах тече антифриз! Наразі Діма вегетаріанець з 3-річним стажем, який розкаже вам усе про користь бобових і овочів. І часто пише про це у авторському блозі.

Недавні новини

На Рівненщині чоловік знущався над собакою: у поліції відреагували

Поліцейські Рівненщини проводять перевірку щодо жорстокого поводження з твариною. Як повідомили у пресслужбі поліції Рівненщини,…

9 хв. ago

“Зима буде надзвичайно складною” – ООН про атаки РФ на енергетичну інфраструктуру України

Російські удари по енергетичній інфраструктурі України завдали значної шкоди і з наближенням зими можуть призвести…

39 хв. ago

Український план перемоги містить пункти про запрошення до НАТО і членство в ЄС

План перемоги президента України Володимира Зеленського, який він 26 вересня представить американському президентові Джо Байдену,…

1 годину ago

На Черкащині 65-річний водій постав перед судом за спробу підкупу поліції

На Черкащині перед судом постав 65-річний житель Ротмістрівської ОТГ за фактом пропозиції надання неправомірної вигоди…

1 годину ago

У Південній Африці випало до двох метрів снігу (ФОТО)

Південно-Африканська Республіка переживає справжню зимову казку, але не в той час, коли вона очікується.  Неймовірний…

2 години ago

Рівненщина у скорботі: попрощалися з трьома Захисниками

На Рівненщині востаннє зустріли трьох захисників: Сергія Мартинюка, Ніну Пашкевич та Максима Макарука. Сергій Мартинюк…

2 години ago