НОВИНИ

Дієтолог розповів, чи справді плавлений сир корисний для кісток та суглобів

Вважається, що плавлений сир менш корисний за звичайні тверді сири. Проте це зовсім так. Є захворювання опорно-рухового апарату, у яких такий продукт рекомендований, пише greenpost.

• УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS.

Деталі: Він корисний також у період відновлення після переломів та операцій на кістках та суглобах, під час активного зростання скелета. Просто зловживати плавленими сирами не варто через високу калорійність. 

Про це розповідає лікар-дієтолог, кандидат медичних наук Наталія Денісова.

Вона констатує, що попри назви, як збереглися з радянських часів (наприклад, “Дружба” та “Янтар”), рецептура і смак плавлених сирів значно змінилися, “і, на жаль, не на краще”.

Лікар наголошує, що плавлені сири можна віднести до корисних та поживних продуктів. Вони багаті на білок: у 100 г продукту його вміст може коливатися від 10 до 20 г. Чимало в такому продукті мінеральних речовин — натрію та фосфору (близько 90 % добової норми у 100 г), кальцію та магнію. Ось чому плавлені сири рекомендуються пацієнтам із захворюваннями опорно-рухового апарату, у період відновлення після переломів та операцій на кістках та суглобах, під час активного зростання скелета.

У невеликій кількості плавлений сир містить залізо, цинк, мідь та інші мікроелементи. Також у плавлених сирах присутні вітаміни групи В, зокрема В12, А, D.

Проте є й мінуси. Жирність плавленого сиру становить від 30 до 60% (іноді навіть більше). Тому калорійність 100 г плавлених сирів коливається від 220 до 360 ккал. Саме тому вони не рекомендуються при ожирінні, атеросклерозі та інших порушеннях жирового обміну.

Крім того, такі сири містять досить багато кухонної солі, у зв’язку з чим їх не слід вживати регулярно при хворобах серцево-судинної системи, нирок та інших патологіях, що супроводжуються набряками. З цієї причини їх не рекомендується давати маленьким дітям.

Марія Апельмон

Маша любителька побитися об заклад, про точність її прогнозу погоди. Вона знає, чи потрібно завтра брати із собою парасольку, чи краще не виходити з дому через пекельну спеку. Інколи напише прогноз погоди краще, ніж Укргідрометцентр. Окрім цього захоплюється астрологією. Полюбляє писати гороскопчики і хвалити Козерогів. Точно знає, що чекає вас сьогодні, завтра і навіть через тиждень. А ще вона не відривається від сучасної літератури (*Кідрук one love) та є поціновувачем смачного індійського чаю.

Недавні новини

Народне свято 17 травня: шість головних заборон цього дня

Православна церква України 17 травня за новим стилем вшановує пам'ять апостола від 70-ти Адроника і…

10 години ago

Загальна мобілізація: чи вважається кинута в поштову скриньку повістка врученою

У Міноборони розповіли, чи вважається кинута в поштову скриньку повістка врученою. Речник Міністерства оборони України…

11 години ago

Чому сохне листя на смородинових кущах: основні причини

Якщо листя на смородині почало сохнути й скручуватися, це означає, що рослину вразили комахи-шкідники, а…

11 години ago

У Дніпрі 17-річний хлопець вистрелив у сусіда: постраждалий помер

В ГУНП повідомили, що стрілянина сталася на вулиці Володимира Івасюка, пише dnepr.info.  Там між сусідами…

12 години ago

ТЦК будуть присвоювати кожному чоловіку особистий код

Військовозобов’язаним чоловікам в Україні вклеюватимуть штрих-код у військовий квиток. Він дозволить працівникам ТЦК при перевірці…

12 години ago

Тайсон Ф’юрі пожертвує Україні 1,25 млн доларів зі свого гонорару за бій з Усиком

Володар поясу Всесвітньої боксерської ради (WBC) Тайсон Ф'юрі (34 - перемог, 0 - поразок, 1-…

12 години ago