Тижневий огляд змін до нормативних актів

event 17:02 П’ятниця 08 Квітня 2016

Дайджест Час-ДійЧас-Дій наводить тижневий дайджест щодо змін у державних нормативних актах в Україні, потенційних змін у законодавстві та діяльніть органів виконавчої влади

1. В Антимонопольному комітеті України утворена колегія для розгляду скарг з публічних закупівель

Утворена постійно діюча адміністративна колегія АМКУ з розгляду скарг щодо порушення законодавства у сфері публічних закупівель. Метою створення Колегії є неупереджений та ефективний захист прав і законних інтересів осіб, які пов’язані із процедури державних закупівель. Колегія приймає рішення від імені АМКУ, що є органом оскарження у сфері державних закупівель. За подачу скарги стягується плата у розмірі, встановленому КМУ.

2. Оновлені функції “Електронного кабінету платника податків

Сервіс Державної фіскальної служби “Електронний кабінет платника податків” тепер у відкритій частині надає змогу заповнити, зберегти та роздрукувати декларацію про правовий стан та доходи фізичних осіб. Закрита ж частина (особистий кабінет) сервісу дозволяє платнику подати декларацію в електронному вигляд, використовуючи електронний цифровий підпис (ЕЦП).

3. Офіційно розпочинає роботу Держспоживслужба

Згідно розпорядженню КМУ від 6 квітня 2016 року Держспоживслужба розпочинає роботу. У зв’язку з цим припиняються повноваження Держветфітосанслужби, Держінспеції із захисту прав споживачів, Держсанепідемслужби. Нова служба також виконуватиме функції з контролю за цінами, які регулюються жержавою, держнагляду у сфері туризму тощо.

4. Затверджені правила виробництва продукції тваринного походження

Постановою КМУ № 241 затверджено Детальні правила виробництва органічної продукції (сировини) тваринного походження. Акт регулює правові, економічні, зоотехнічні та соціальні основи виробництва вищезгаданої продукції фізичними та юридичними особами. Встановлено вимоги щодо утримання, випасання, лікування, годування тварин і виробництва відповідної органічної продукції. Виробник зобов’язаний забезпечити використання органічних кормів, підтримувати здоров’я тварин тощо.

5. Кабмін погодив законопроект про уповноважених операторів

Уряд погодив для передачі до Верховної Ради України законопроект про внесення змін до Митного кодексу України щодо уповноваженого економічного оператора (УЕО) та спрощення митних процедур. УЕО зможуть імпортувати товари з використанням спеціальних спрощень митного оформлення. Введення інституту УЕО на базі критеріїв, прийнятих міжнародною практикою повинно стати інструментом боротьби із корупцією та адміністративним тиском на підприємців з боку митних органів.

6. Український бізнес отримав змогу на збільшення кредитів від МФО

Нацбанк розширив можливості міжнародних фінансових організацій щодо використання засобів у гривні для фінансування проектів в Україні. 6 квітня 2016 року вступила в чинність Постанова №255, згідно якої МФО зможуть використовувати гривневі засоби, отримані ними від уповноваженого банку, для фінансування бізнесу в Україні. Розширення режиму поточних рахунків МФО також стосується проведення на території України розрахунків з операцій іноземних інвестицій, по договорам страхування, з оплати продукції, товарів, послуг та ін.

7. Помилково складена накладна податкова накладна не відображається у звітності по ПДВ

Про це йдеться у листі ДФС № 6409/6/99-99-19-03-02-15. У випадку помилкового складання податкової накладної, така накладна не підлягає внесенню до податкової звітності по ПДВ. Розрахунки з коригування, складені з метою виправлення помилок у податкових накладних, не пов’язані зі зміненням суми компенсації вартості товарів, послуг, також не відображаються у податковій звітності, одна підлягають реєстрації у Єдиному реєстрі податкових накладних.

8. Роз’яснені деякі осболивості початку будівельних робіт

У листі № 40-701-12/2082 Держархбудінспеція ро’яснила, що для реєстрування декларації про початок будівельних робі, замовник повинен отримати вихідні дані, основними складовими яких є містобудівні умови та обмеження, технічні умови, завдання на проектування. Також необхідно розробити і затвердити проектну документацію. При цьому містобудівні умови і обмеження надаються відповідними спеціально уповноваженими органами з містобудівництва та архітектури безкоштовно.

 

Теги:
Останні новини
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
Читати більше новинarrow_forward