Депресія і стрес знижують ефективність вакцини від COVID-19 – вчені

event 16:45 Четвер 14 Січня 2021 ПОДІЇ

Чимало досліджень показують, що депресія, стрес, самотність і погане здоров’я можуть послабити імунну систему організму і знизити ефективність деяких вакцин. 

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Новий звіт, прийнятий для публікації в журналі Perspectives on Psychological Science, передбачає, що те ж саме може ставитися до нових вакцин проти COVID-19, які знаходяться в стадії розробки і чи на ранніх етапах глобального поширення.

Вакцини є одними з найбільш безпечних та ефективних досягнень в історії медицини, захищаючи суспільство від цілого ряду інших руйнівних захворювань, включаючи віспу і поліомієліт. Однак ключем до їх успіху є забезпечення ефективної вакцинації критичного відсотка населення для досягнення так званого колективного імунітету.

Попри те, що ретельне тестування показало, що вакцини COVID-19 дуже ефективні в забезпеченні сталого імунної відповіді, не всі відразу отримають повну користь. Фактори навколишнього середовища, а також генетика, фізичне і психічне здоров’я людини можуть послабити імунну систему організму, сповільнюючи реакцію на вакцину.

Коментар: Крім фізичних втрат від COVID-19, пандемія має не менше тривожний компонент психічного здоров’я, викликаючи тривогу і депресію серед багатьох інших пов’язаних проблем. Такі емоційні стресові фактори можуть впливати на імунну систему людини, знижуючи його здатність відображати інфекції“, – сказала Аннеліз Медісон, дослідник з Університету штату Огайо і провідний автор статті.

Нове дослідження проливає світло на ефективність вакцини і на те, як поведінка, пов’язана зі здоров’ям, і фактори емоційного стресу можуть змінити здатність організму до розвитку імунної відповіді. Проблема в тому, що пандемія сама по собі може посилювати ці фактори ризику.

Ґрунтуючись на попередніх дослідженнях, одна із стратегій, запропонованих дослідниками, полягає в тому, що потрібно займатися активними вправами і добре виспатися за 24 години до вакцинації, щоб імунна система працювала з максимальною продуктивністю. Це може допомогти забезпечити максимально швидкий імунну відповідь.

Джерело: сайт GreenPost

Читайте також: Солодощі, що сприяють покращенню здоров’я та самопочуття

Останні новини
28.03.2024, Четвер
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward