День Петра і Павла 2021: дата і традиції святкування

event 14:44 Субота 10 Липня 2021 БЛОГ

У липні церква відзначає свято одних з найбільш шанованих в християнстві святих – апостолів Петра і Павла. Це свято також має назви Петрів день, Петрівка, Рибний день. Петро і Павло – первоверховні апостоли в християнстві.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Відзначається це свято щорічно 12 липня за новим стилем, або 29 червня за старим стилем. Саме 12 липня в один день обидва святих прийняли мученицьку смерть за Ісуса Христа.

Хто такі святі Петро і Павло

Апостол Петро – це один з дванадцяти апостолів і відданий учень Христа. До знайомства з Ісусом він був одружений і працював звичайним рибалкою. Після страти Ісуса і його вознесіння на небеса продовжив проповідувати християнство. Був розп’ятий вниз головою за часів гонінь на християн.

Святий Павло сам брав участь у переслідуванні перших християн і залишав їх у темниці. Під час однієї з подорожей почув голос Христа і осліп. Після цього він увірував в Бога, зцілився і прийняв хрещення. Проповідував християнство і створював християнські громади. Був обезголовлений в один день з Петром.

Традиції святкування Петрового дня

Цей день називають Петровим розговінням, оскільки 12 липня закінчується Петрів піст. Традиційно в цей день влаштовували гулянки, хороводи, ярмарки. Селяни готувалися до збору сіна. Напередодні свята прибирали будинки, а в сам Петрів день не працювали

Особливо шанується це свято у рибалок, адже святий Петро походить з рибальської сім’ї. Рибалки моляться апостолу і просять послати хороший улов. Часто свято зустрічають за риболовлею. Віруючі в цей день можуть відвідати храм і попросити в апостолів здоров’я для рідних.

Що не можна робити в День Петра і Павла

  • У цей день заборонена важка фізична праця. Роботу в саду і городі краще відкласти.
  • Не можна лихословити, лаятися, сумувати 12 липня.
  • У День Петра і Павла не слід укладати шлюб.
  • Шити, в’язати, вишивати і займатися рукоділлям в цей день не можна.

Джерело: сайт Уніан

Читайте також: Біткоїну спрогнозували різкий обвал: коли очікувати падіння курсу

Теги:
Останні новини
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward