На що йдуть бюджетні гроші: рейтинг витрат уряду

event 10:33 Середа 27 Липня 2016

zvtЛевову частку витрат Державного бюджету займають соціальне забезпечення та пільги

Україна в поточному році збільшила витрати на соціальне забезпечення, підтримку пенсіонерів та малозабезпечених громадян. У держави також зросли витрати на військові потреби і обслуговування державного боргу. При цьому витрати по ряду статей скоротилися, зокрема, на підтримку вугільних шахт. Всього за півроку з Держбюджету України було витрачено 300,4 млрд. грн., повідомляється у звіті Державної казначейської служби за січень-червень. Значною часткою цієї суми розпорядилися міністерства, різноманітні агентства, комісії та відомства.

Найбільш витратна стаття витрат у Державному бюджеті – дотація Пенсійному фонду (далі – ПФ). Для виплати пенсій за півроку з Держбюджету було перераховано понад 62 млрд. грн. Всього за рік сума дотацій ПФ повинна скласти близько 145,4 млрд. грн. У минулому році вКабмін перерахував на третину менше до ПФ – 94,8 млрд. грн. Витрати Держбюджету в частині пенсійного забезпечення уряд збільшив після зниження ставки Єдиного соціального внеску до 22%. ЄСВ є основним джерелом власних доходів ПФ.

Незважаючи на проведену реструктуризацію, витрати на обслуговування Держборгу залишаються досить високими. Тим більше що купон по облігаціях, терміни виплат за якими перенесені після досягнення домовленостей з кредиторами в середньому виріс до 7,75% з раніше діючих 7,22% і становлять $ 1,7 млрд. на рік.

Третя за рівнем витрат стаття бюджету – субвенція для виплати допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам, а також тимчасової державної допомоги дітям і допомоги по догляду за інвалідами. На ці потреби в Державному бюджеті на поточний рік закладено 45,4 млрд. грн., з яких у першому півріччі виділили 23,03 млрд. грн.

Військові витрати

Незважаючи на військові дії на сході країни, витрати на оборону далеко не найбільші для державної скарбниці. Згідно зі звітом Держказначейства, за статтею “Забезпечення діяльності Збройних Сил України та підготовка військ” за півроку було витрачено 21,2 млрд. грн. Всього в поточному році для потреб ЗСУ повинно бути виділено понад 43,1 млрд. грн. Це майже на 5 млрд. грн. більше, ніж витрачено роком раніше.

Ще близько 4,7 млрд. грн в цьому році призначений для розвитку озброєння і військової техніки ЗСУ. У січні-червні на ці потреби армії виділили понад 2,1 млрд. грн. Понад 1 млрд. грн також витратили на лікування та реабілітацію військових, ветеранів війни, членів їх сімей. До кінця року сума витрат за цією статтею має скласти майже 1,9 млрд. грн.

Витрати Держбюджету для Національної гвардії за підсумками першого півріччя склали близько 2,9 млрд. грн. Тоді як всього за рік для цього військового формування, підпорядкованого Міністерству внутрішніх справ, передбачено 9,2 млрд. грн. Майже в два рази більше цієї суми виділено для потреб Національної поліції – 17,1 млрд. грн, з яких в січні-червні з держбюджету взяли 8,3 млрд. грн.

Соціальні витрати

За перші шість місяців нинішнього року близько 21,03 млрд. грн було витрачено на пільги і житлові субсидії населенню для оплати електроенергії, газу та інших комунальних послуг. Всього на програму житлових субсидій в цьому році передбачено 40,2 млрд. грн. Спочатку ця сума була меншою. Але уряду довелося просити парламент збільшити видатки більш ніж на 5 млрд. грн. після скасування соціальної пільги на газ на опалювальний період в розмірі 50%.

Чималі кошти з Держбюджету виділяються на інші соціальні програми. Уже понад 1,6 млрд. грн. з держскарбниці було виділено в першому півріччі у вигляді щомісячної адресної допомоги переселенцям з Донбасу і Криму, в тому числі, для оплати оренди житла. Всього в цьому році українцям з окупованих територій держава має намір виплатити майже 2,8 млрд. грн. Більше 1 млрд. грн. у цьому році було надано у вигляді щорічної разової допомоги ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань, а також соціальної допомоги людям, що мають особливі і трудові заслуги перед Батьківщиною.

Трохи більше 1,9 млрд. грн. в цьому році передбачено для соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. За півроку органи Держказначейства перерахували за цією статтею більш 735 млн. грн.

Дороги

Значні витрати в цьому році заплановані у “Укравтодору”. “Автодорожнє господарство в критичному стані. Ми передбачили близько 19 млрд. грн. щоб почати і поточний ремонт доріг в тому числі”, – заявив прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Усього в цьому році Держагентство автодоріг отримає близько 19,3 млрд. грн. Але навряд чи половину цих грошей витратять на ремонт доріг. Майже 12 млрд. грн. передбачено для виплати боргів по позиках, залученими “Укравтодором”, в тому числі і під державні гарантії попередніх років.Варто відзначити, що в 2015 році на виплату боргів було витрачено майже 17,5 млрд. грн. У цьому році суто на ремонт і утримання доріг виділять не більше 7,1 млрд. грн. За фактом за півроку витрачено лише 1,9 млрд. грн, випливає з даних Держказначейства.

Автор:
Теги:
Останні новини
29.03.2024, П’ятниця
28.03.2024, Четвер
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
Читати більше новинarrow_forward