Далай-лама вперше поспілкувався з українцями в прямому ефірі

event 11:54 Середа 21 Жовтня 2020 У СВІТІ

Духовний лідер Тибету, лауреат Нобелівської премії миру Далай-лама XIV вперше поговорив з українцями в прямому ефірі. Йому поставили питання про освіту, мир та наслідки пандемії коронавірусу для світу.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Трансляцію вели на сторінці Dalai Lama Archive в YouTube. Діалог розпочався близько 6.30 за київським часом і тривав понад годину. За цей час духовному лідеру Тибету поставили питання від українців, які збирали протягом 10 днів.

Озвучували їх колишня очільниця Міносвіти Лілія Гриневич, український музикант Тарас Тополя та журналістка Наталія Мосейчук, а також модератор розмови Олександр Елькін.

Про щастя і мир у світі

Коментар:Це майже перша нагода, коли я спілкуюсь з українськими друзями. Проте я завжди вважаю, що з кожною людиною на цій планеті розумово і емоційно ми однакові. У людей можуть бути різні досвіди. Ви, наприклад, були однією з республік СРСР. Я буддист, ми теж під впливом комуністів дуже довго жили, але це усе поверхневі відмінності. Коли народжуємось – ми всі однакові. Усі беремо життя із молоком матері, ми зростаємо на доброті наших матерів. На ракому рівні всі 7 млрд людей на землі однакові“, – сказав Далай-лама.

Він додав, що щастя кожного залежить від усього суспільства, тому природньо переживати за всю свою спільноту і “ми від самого народження маємо відчуття альтруїзму і турботи про інших”. За словами Далай-лами, він останніми десятиліттями тісно спілкується з сучасними вченими та закликав до емоційної гігієни мозку, щоб зменшити кількість гніву, тривоги, страхів та збільшити мир і спокій.

Коментар:Більшість деструктивних емоцій базуються на тому, що нам “здається”. Але це має розрив із глибинною реальністю. Так, страх, зазвичай базується на поверхневому враженні. Але нам треба піти вглиб. І ми побачимо, що страх і гнів не існують в глибині реальності. Для цього нам варто більше уваги приділяти психології. І тут є зв’язок із квантовою фізикою. Можна спитати дитину: що дитині більше подобається: посмішка чи наступлення? Ми соціальні, тому найкращий шлях це посміхатися, знаєте, у чиновників серйозний вигляд, але це не дуже допомагає дружності. В усіх конфліктах надто багато приділяється другорядному: мовам, релігіям, але нам треба подивитись в глибину – ми всі люди і нам треба жити. Радянський союз був спробою, але він був непрактичним – тоталітарні системи не підходять індивідуальній свободі. Це дуже важливо. Якщо наше життя базується на чомусь штучному, то ми не будемо щасливі“, – зазначив духовний лідер Тибету.

Далай-лама вперше поспілкувався з українцями в прямому ефірі. Про що говорили

Про українців і їхню єдність

Коментар:Я тибетець, але більшу частину життя провів у Індії. Якщо я буду забагато уваги приділяти тому, що я тибетець, тоді психологічно ми будемо знаходити відмінності. Але ми всі люди. І оскільки я відчуваю єдність з 7 млрд людей: куди б я не поїхав, я завжди відчуваю єдність з людьми. Так сами і у вас: по-перше, ви люди, по-друге, ви європейці. Тепер ви реалізовуєте свою свободу“, – наголосив він.

Про пандемію

Коментар: Ця хвороба, дуже шкода, що вона прийшла. Але якщо згадати історію, то хвороби з’являлись і зникали, але зараз через глобальний зв’язок, коли з’являється така хвороба – вона швидко поширюється. Я дуже вдячний всім лікарям, які дбають про хворих і уже сталося як сталося. Якщо тільки хвилювати, втрачати надію – це не принесе користі. Вчені і лікарі займаються дослідницькою роботу, а нам необхідно продовжувати працювати, зберігати ціль. Я наприклад у стратив свою країну, у Тибеті багато страждань, але сміливість і впевненість ми зберігаємо. Найкраще цю відданість грунтувати на реальності, тоді у нас справді з’являється сила духу. Добросердя і відданість, сила духу. І друге це мозок – що можна зробити? Якщо нічого – ми просто приймаємо. Врешті-решт, весь світ може зникнути. глобальне потепління дійде такого рівня, що багато місць стане пустелями. Тоді це кінець людству“, – додав він.

За словами Далай-лами, пандемія змінить погляд людства на самих себе.

Коментар:Я думаю, в будь-якому випадку, ця хвороба спонукає людей думати про більшу кількість людей. Тепер з’являється відчуття спільності і це добре. Багато лікарів, мебратів і медсестр навіть жертвує життям, аби врятувати інших. Це прикро. Але на основі цього можна мислити конструктивно“, – сказав він.

Про освіту

Коментар: Зараз дуже важливо, щоб учитель показував шлях у майбутнє для моолоді. Існуюча освіта дуже багато де заснована на матеріальних цінностях, але тепер цього недостатньо, нам треба приділяти увагу внутрішнім цінностям, внутрішньому спокою. У сучасній освіті варто включати психологію і знання про наш розум. І це може бути щось світське, необов’язково пов’язане з релігією“, – наголосив Далай-лама.

Далай-лама вперше поспілкувався з українцями в прямому ефірі. Про що говорили

Про зло

Коментар: “Це як ліки і отрута. Якщо це для того, щоб зупинити злодіїв – це можна застосувати. Наприклад, є лінивий учень, треба більш суворо з ним поговорити. Я теж був лінивий і мій учитель показував меня палець і грозив. Тобто, деяка жорсткість може бути корисною, але це має базуватись на турботі. А не на гніві”.

Як жити людині, якщо вона знає, що смертельно хвора

Коментар:Широко дивитись на речі: ми всі рано чи пізно маємо піти. Якщо ми занадто центровані на собі, то важче, якщо цілісно дивимось на усе – нас не так здивує смерть. Ми можемо просто приймати, що все що має початок – має кінець. Але що важливо – поки ви живі, ваше життя має бути наповнене смислом. Ми соціальні істоти і кожна людина може робити внесок, принаймні чимось сприяти загальному щастю. І тоді коли ви зробите останній подих – ви відчуватимете щастя, в останній момент у вас буде відчуття спокою. Коли хтось помирає, тоді друзям варто нагадувати про спокій розуму, про співпереживання“, – додав він.

Також Далай-лама порадив створювати щасливі спільноти попри країну чи місто, у якому ви живете.

Джерело: сайт Суспільне:Новини

Читайте також: Вчені створили домашній тест для виявлення раку

 
Теги:
Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward