COVID-19 можна визначити за голосом, — дослідження

event 11:21 П’ятниця 18 Вересня 2020 ПОДІЇ

Дослідники з Массачусетського технологічного інституту виявили, що зміни в голосі відбуваються при зараженні вірусом COVID-19, тільки люди їх не помічають.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: На думку авторів дослідження, ці “голосові” біомаркери викликані тим, що вірус вражає дихальну систему, гортань і, як наслідок, весь артикуляційний апарат і м’язи, які людина задіює при спілкуванні.

За “голосовим” біомаркером, таким як зміна тону, висоти, гучності голосу тощо, можна виявити не тільки застуду, але і неврологічні захворювання, такі як хвороба Паркінсона і бічний аміотрофічний склероз (БАС).

Учені порівняли записи виступів знаменитостей, заражених коронавірусом, але ще без симптомів, із виступами, коли вони були абсолютно здорові. Потім вони використовували алгоритми, щоб витягти параметри голосових сигналів з кожного аудіозапису.

Дослідники виявили, що коронавірус викликає з’єднання м’язів і ускладнює їхній рух. В результаті широкий спектр звукових сигналів зменшується.

Коментар: Уявіть, що ці мовні підсистеми — зап’ястя і пальці досвідченого піаніста. Як правило, рухи вільні і складні. А тепер уявіть, що зап’ястя і пальці ніби злипаються і діють, як одне ціле. Це змушує піаніста грати простішу композицію“, – пояснює старший дослідник Томас Кватіері.

Тобто мовні рухи заражених тепер значно легші, ніж були до хвороби.

Джерело: сайт Велика Епоха

Читайте також: Чому у деяких людей COVID-19 проходить без температури

Останні новини
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward