Cобаки винюхуватимуть смертельну хворобу дерев: деталі

event 21:35 Субота 16 Січня 2021 ПОДІЇ

Собаки були обрані з урахуванням їх віку та досвіду.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Вважається, що собачі носи в 40 разів чутливіші за людські і вони можуть навчитися ігнорувати інші патогени і запахи, які підкидають їх дресирувальники. Нова Зеландія почала використовувати собак для виявлення смертельної хвороби, яка руйнує стародавні дерева каурі на Північному острові.

Собаки можуть виявити хворобу за секунди, а не за тижні, як це відбувається під час досліджень. Ліків від цієї хвороби не існує, і деревам загрожує “функціональне зникнення” попри те, що у 2018 році країна створила робочу групу для боротьби з розповсюдженням хвороби.

Радниця з біобезпеки Окленда Керрін Джонсон заявила, що собаки стали першими у світі, які навчилися виявляти відмирання каурі, що поширюється іншими деревами лише за допомогою підошв туристів або лап тварин.

Команда з біобезпеки міста Окленд понад рік навчала чотирирічного британського спрингер-спаніеля Піпа і п’ятирічниого ягдтер’єра Маухая винюхувати відмирання каурі. Собаки були обрані з урахуванням їх віку та досвіду і вони дійсно продемонстрували здатність виявляти хворобу за лічені секунди, тоді як у дослідників це займало шість тижнів.

Коментар: Тепер у нас є дві собаки, які тестують зразки ґрунту, взяті з кущів, і винюхують хворобу каурі. Ми досі працюємо над встановленням порогу ґрунту, на якому повинен знаходитися зразок, щоб собака могла вловити хворобу“, — сказала Джонсон.

Департамент охорони природи також використовує собак для винюхування інтродукованих шкідників, таких як щури, миші і горностай, а також деяких форм інтродукованої рослинності.

Джерело: сайт GreenPost

Читайте також: За рік пенсії в Україні зросли майже на 14%

Теги:
Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward