НОВИНИ

Чим обприскувати смородину від попелиці: поради дачників

Попелиця – дуже живучий шкідник. Мало того, що вона сама поширює захворювання серед рослин, так ще й її падь може приваблювати інших комах, які доб’ють ваш город, пише уніан.

• УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS.

Але не впадайте у відчай: якщо завелася попелиця на смородині – народні засоби і перевірена “хімія” допоможуть з нею впоратися.

Завелася попелиця на смородині – чому це небезпечно

Цей агресивний шкідник швидко вбиває заражені рослини, атакуючи відразу з декількох сторін. Спершу комаха за допомогою хоботка проколює пагони і листя, висмоктуючи з них соки. Вже “наївшись” попелиця залишає за собою падь – липкі виділення, які забруднюють поверхню листя і порушують життєдіяльність рослини.

Крім того, цей специфічний наліт приваблює інших комах (наприклад, мурах) і є розсадником грибка. Внаслідок такого “сусідства” листя скручується і опадає, якість плодів і їхня кількість різко скорочуються. У запущених випадках кущ і зовсім може загинути. Але не засмучуйтесь, якщо завелася ненависна попелиця на смородині – що робити підкажуть досвідчені садівники. 

Читайте також: Сьогодні Землю накриє потужна магнітна буря

Попелиця на смородині під час цвітіння – як впоратися

З настанням холодів кущі смородини перекопують і землю навколо присипають золою, проводять обприскування від попелиці інсектицидами. Навесні, коли розтанув сніг, але смородина ще не розпустила бруньки, в боротьбі зі шкідником настає новий раунд. Досвідчені дачники радять в цей період пролити рослину окропом з лійки – поки бруньок немає, це безпечно для кущів.

Якщо момент упущений і бруньки вже з’явилися – доведеться обробляти спеціальними засобами. Підійдуть інсектициди та акарициди широкого спектру дії (малатіон або карбофос). Обробку проводять згідно з інструкцією два рази – коли бруньки тільки розпускаються і вже після цвітіння.

Як боротися з попелицями на смородині з ягодами – народні засоби

Навіть якщо ягоди ще не дозріли, обробка усіяного ними куща – дуже складне завдання. Про отрутохімікати в цьому випадку йтися не може, а використовувані для боротьби з таким шкідником як попелиця на смородині препарати, що вважаються більш безпечними, досить дорогі і не завжди доступні. На допомогу прийдуть народні засоби.

Досвідчені садівники знають, що спирту і горілці можна знайти найрізноманітніше застосування при догляді за рослинами – від лікування підгнилих коренів до обробки від попелиці. Горілка від попелиці на смородині застосовується і в нерозбавленому вигляді. На пляшку можна просто накрутити розпилювач і обприскати листя. Проводити обробку потрібно кілька разів за сезон. Коли рослина цвіте або вже видніються ягоди, горілку краще розбавити водою. 

Підійде і спиртовий розчин (вода і спирт в співвідношенні 1:1), ним листя потрібно протирати вручну. Проводити обробку цими засобами можна, коли вже очевидно, що шкідник атакував – листя скручуються, суцвіття опадають, все вкрито паддю. 

Ще одинефективний спосіб, як позбутися від попелиці на смородині – нашатирним спиртом провести обприскування. Важливо розбавити цей засіб на основі аміаку водою, щоб не обпекти листя:

  • у 10 л води розвести 50 мл нашатирю;
  • розчинити 50 гр дігтярного або господарського мила.

Це засіб підійде не тільки в період, коли вже видно ягоди, але в будь-який інший час. Обробляти рослину потрібно курсом – протягом 10 днів з інтервалом 1-2 дні.

Марія Апельмон

Маша любителька побитися об заклад, про точність її прогнозу погоди. Вона знає, чи потрібно завтра брати із собою парасольку, чи краще не виходити з дому через пекельну спеку. Інколи напише прогноз погоди краще, ніж Укргідрометцентр. Окрім цього захоплюється астрологією. Полюбляє писати гороскопчики і хвалити Козерогів. Точно знає, що чекає вас сьогодні, завтра і навіть через тиждень. А ще вона не відривається від сучасної літератури (*Кідрук one love) та є поціновувачем смачного індійського чаю.

Недавні новини

Британія надасть нові гаубиці та десятки катерів Україні

Велика Британія анонсувала новий пакет військової допомоги до якого увійдуть ракети, артилерійські установки AS-90, бойові…

24 хв. ago

“Укренерго” частково скасувало графіки відключень світла на 8 липня

У понеділок, 8 липня, в Україні частково скасували графіки відключень світла. Так, електрика гарантовано буде…

26 хв. ago

Найстарший житель Рівненщини відсвяткував свій 105-й день народження

Рівнянин Федір Урженко відзначає 105-й день народження. Він найстарший житель нашої області.  Про це повідомив…

40 хв. ago

Під час масованої ракетної атаки росіяни влучили у київську дитячу лікарню ”Охматдит”

У понеділок, 8 липня, росіяни масовано атакували Україну ракетами. Більшість вибухів пролунали у столиці. Про…

54 хв. ago

Зеленський назвав скільки російських ракет прилетіло сьогодні по цивільних

Російська армія 8 липня масовано атакувала Україну ракетами різних типів. Володимир Зеленський уже відреагував на…

56 хв. ago

ISW проаналізував ефективність українських БпЛА та перехоплення ворожих дронів

Схоже, що українські оператори безпілотних літальних апаратів покращують свої можливості перехоплення російських безпілотників дальнього радіуса…

1 годину ago