Чи захищають від COVID-19 маски з тканини

event 10:10 Четвер 24 Грудня 2020 ПОДІЇ

Науковці порівняли дієвість респіраторів, медичних і текстильних масок.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Популярні серед населення маски із тканини не є достатнім засобом захисту від поширення коронавірусу без дотримання соціальної дистанції. Експерименти показали, що власники цих масок виробляють і вдихають достатню кількість крапель для зараження, якщо стоять близько до інших людей.

Експерти з Державного університету Нью-Мексико провели експеримент з оцінки ефективності п’яти різновидів масок, включаючи респіратор із фільтром № 95, традиційну медичну маску, маску з тканини, двошарову тканинну маску в сухому та мокрому станах. Кожну з них випробовували на машині, яка використовувала парогенератор для видування крихітних рідких аерозольних крапель подібних тим, які надходять у повітря з рота і носа зараженої людини.

Результати експерименту показали, що респіратор з фільтром №95 блокував майже 100% теоретично заразних крапель, а медичні маски — не менше 96%. Маски з тканини пропустили понад тисячу повітряних крапель, що виділяються під час чхання, а двошарові маски дали потрапити в організм понад 600 подібних крапель. З урахуванням того, що в кожній краплі теоретично може міститися до мільйона вірусних частинок, отриманої дози цілком достатньо для зараження.

У зв’язку з цим вчені підкреслюють, що маски з тканини не є достатньою гарантією захисту від зараження ковідом або навіть зменшення вірусного навантаження. Для досягнення цього ефекту носії масок повинні обов’язково дотримуватися соціальної дистанції там, де це можливо. Найбільш ефективною буде відстань у два метри від людини, яка стоїть поруч.

Джерело: сайт GreenPost

Читайте також: Якою сьогодні буде погода в Україні: прогноз синоптика

Теги:
Останні новини
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward