Чи можна заразитися COVID-19 на вулиці: фахівці розповіли правду про маски та дистанцію

event 09:46 Четвер 11 Березня 2021 ПОДІЇ

Ймовірність інфікуватися коронавірусом SARS-CoV-2 на вулиці значно нижча, ніж у закритих приміщеннях. І не важливо, йдеться про перші його варіанти чи мутації. Вирішальну роль у передачі інфекції відіграють аерозолі – дрібні частинки рідини, що виділяються хворим під час дихання: на свіжому повітрі вони швидше перестають бути небезпечними.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Так кажуть експерти-вірусологи та інші вчені, водночас застерігаючи, що заразитися можна і на вулиці, якщо перебувати серед великого скупчення людей на обмеженій площі. У коментарях DW вони розповіли про те, чи потрібно носити захисні маски й дотримуватися дистанції на свіжому повітрі, а також чи може куріння сприяти зараженню COVID-19.

Чи можна заразитися коронавірусом на вулиці?

Коментар: Завдяки активній циркуляції повітря аерозолі перестають бути концентрованими“, – пояснив Ніко Муттерс, керівник Інституту гігієни та охорони громадського здоров’я в університетській клініці Бонна.

Його думку підтримала і Бірґіт Венер, яка вивчає властивості аерозолів у Науково-дослідному інституті тропосфери імені Лейбніца. За її словами, крапельки рідини, які опинилися в повітрі разом із диханням, за межами закритих приміщень, швидше висихають і втрачають концентрацію.

Однак, як випливає із програмного документа Товариства дослідження аерозолів, зараження коронавірусом на вулиці повністю відкидати не можна. Воно стає реальним, коли йдеться про велике скупчення людей на обмеженій площі. Зокрема, якщо серед них є носії вірусу, а інші не користуються засобами захисту.

Чи потрібно дотримуватися дистанції на вулиці?

Вірусолог Александер Кекуле заявив, що дистанції в 1,5 метра обов’язково потрібно дотримуватися і на свіжому повітрі.

Коментар:Якщо цього не робити, а спілкуватися обличчям до обличчя і водночас голосно говорити, співати або кричати, то можна заразити свого співрозмовника не повітряним, а крапельним шляхом – так, ніби ви на нього плюнули“, – пояснив він.

Чи потрібно носити медичні маски на вулиці?

На вулиці носити захисну маску рекомендують, перебуваючи в натовпі, й у випадку, коли дотримуватися соціальної дистанції щодо інших людей неможливо.

Коментар:Коли чекаєш автобуса на зупинці або стоїш у черзі і почуваєшся некомфортно, маска, звичайно, не зашкодить“, – каже Венер.

Яку роль у поширенні вірусу відіграє вітер?

За словами Бірґіт Венер, якщо люди сидітимуть групами на галявині, ймовірність того, що вітер донесе до іншої групи відпочивальників аерозолі в достатній для зараження концентрації, “є практично нульовою”.

Коментар: Чим більш вітряною є погода, тим сильніше хмара з аерозолів, які виробляє людина, розноситься довкола. Але оскільки температура людського тіла, як правило, є вищою від температури повітря, ця хмара просто піднімається вгору, випаровуючись“, – згоден із колегою дослідник аерозолів, фізик Ґергард Шойх.

Чи залежить небезпека зараження COVID-19 від погоди?

Остаточної відповіді на це запитання вчені поки не дали. За словами лікаря Муттерса, сказати, що в теплу пору року ймовірність заразитися коронавірусом на вулиці нижча, ніж у холодні місяці, не можна. Він звертає увагу на те, що ультрафіолетові промені, які відбиваються від снігу, бувають навіть сильнішими, ніж ті, що розсіяні в повітрі у звичайний літній день. До того ж інфікування відбуваються у всьому світі – як у теплих, так і в холодних регіонах.

Із цим не згоден Кекуле, заявляючи, що не всі зараження в теплих регіонах відбувалися на свіжому повітрі.

Коментар:Але ж саме в спекотних країнах люди особливо люблять перебувати в приміщеннях, де працюють вентилятори та кондиціонери“, – пояснив вірусолог.

Джерело: сайт Обозреватель

Читайте також: В Антарктиді пінгвін застрибнув в човен до туристів, щоб врятуватися від косаток (фото, відео)

Останні новини
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward