Чи можна робити вакцинацію проти COVID-19 вагітним, пояснив лікар Комаровський

event 09:55 П’ятниця 19 Лютого 2021 ПОДІЇ

Початок масової вакцинації від ковіду наближається, тому багатьох жінок, що планують найближчим часом вагітність, або вже в цікавому положені, цікавлять питання про щеплення. 

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Але головне з них — чи можна робити вакцинацію проти вірусу будь-якою вакциною під час вагітності. Про це розповів відомий педіатр та інфекціоніст Євген Комаровський.

Коментар:Коли мова йде про вакцинацію вагітних або жінок на етапі підготовки до вагітності, особливу обережність виявляють при щепленні живими вакцинами. Наприклад, від кору, краснухи, поліомієліту, вітряної віспи, де використовуються живі ослаблені віруси. Якщо ж мова йде про щеплення від коронавірусу, то підстав для таких хвилювань немає: в усіх вакцинах, які зараз доступні, використовуються лише фрагменти вірусу. Тобто це в принципі не небезпечно, але для вагітних коронавірус має загрозу, тому захистити себе буде дуже правильно“, – пояснив лікар.

За його словами, однак ще немає нормативних документів, в яких буде написано, що робити щеплення вагітним можна. Вони з’являться тільки після тривалих досліджень і випробувань.

Коментар: Тому мало хто готовий брати на себе відповідальність і сказати: давайте будемо прищеплювати всіх вагітних поспіль. Проте, за логікою, ні векторні вакцини, ні РНК-вакцини, ні пептидні вакцини не мають протипоказань для застосування вагітним. Тому, з моєї точки зору, вакцинувати вагітних можна і потрібно, як це вже зробила влада Ізраїлю, отримавши інформацію про тяжкий перебіг ковіду у жінок, які виношують дитину. А зробити це на етапі планування вагітності було б дуже мудро“, – наголосив Комаровський.

Джерело: сайт GreenPost

Читайте також: “Морози до -26”: синоптикиня розповіла, якою буде погода протягом наступної доби

Останні новини
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
11.04.2024, Четвер
10.04.2024, Середа
09.04.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward