Чи можливо підвищити імунітет проти COVID-19 – відповідь імунолога

event 20:12 Вівторок 06 Жовтня 2020 ПОДІЇ

The Huffpost розібрали основні стереотипи про імунітет та вплив на нього вітамінних добавок в таблетках. 

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Імунна система працює двома способами. 

По-перше, за рахунок увімкнення першої лінії захисту, котра допомагає нам справлятися з інфекціями, такими як COVID-19.

По-друге, приблизно через 5-7 днів з початку хвороби організм починає виробляти антитіла і буде мати специфічну імунну відповідь, адаптовану до вірусу. 

Коментар:Ви не можете науково доведено “посилити” свою імунну систему. З медичної точки зору це насправді немає ніякого сенсу. Імунна система  це не перемикач, який ти вмикаєш і піднімаєшся високо“, – говорить імунолог із Університету Сассекса (США) Дженна Маккіочі. 

Якщо у когось імунна система працює на вищому рівні, ніж зазвичай, то це насправді погано. 

Надмірна імунна відповідь може спричинити аутоімунну реакцію, коли організм помилково починає атакувати власні здорові тканини та органи. 

Коментар:Якщо він перейде в режим перегрузки, ми фактично пошкодимо власне тіло і це ми спостерігаємо при важкій формі коронавірусної хвороби. Багатьох людей насправді госпіталізували з COVID-19 через те, що їхня імунна система вийшла з-під контролю”, , – пояснює Маккіочі. 

Дженна Маккіочі описує поширену помилку, за якої про імунну систему говорять як про бінарну, “слабку” і “сильну”.

Коментар:Замість цього наш імунітет  це “надзвичайно складний танець, який відбувається між багатьма різними компонентами”. “Це схоже на оркестр: щоби пісня добре звучала, всі елементи мають працювати разом. Якщо один з інструментів скрипить на задньому плані, це вибиває всіх інших”,  – пояснює вона. 

Ми успадковуємо деякі ключові елементи нашої імунної системи через гени, що робить їх унікальними. 

Коментар: “Деякі люди, наприклад, постійно простуджуються на холоді, але у них практично ніколи не буває проблем зі шлунком. Ми всі різні”, – пояснює Маккіочі.

У кожного свій індивідуальний базовий рівень імунітету, назвемо його 100%, і ви не можете “підвищити” свою імунну систему, щоби вона працювала на всі 110% або зробити її магічним чином невразливою саме до коронавірусної хвороби. 

Все що ви можете – це підтримувати її, щоби вона функціонувала в повній мірі. 

Коментар: “Потенційно, ви ніби даєте собі більший шанс не заразитися COVID-19 занадто серйозно і вилікуватися”, – каже Маккіочі. 

Як все-таки зробити імунну систему ефективнішою? 

Дотримуйтеся збалансованої дієти, яка би гарантувала відсутність дефіциту яких-небудь основних харчових елементів – ключовий спосіб допомоги вашій імунній системі працювати в найкращий спосіб. 

Коментар: “Це не тільки класичні вітамін С і цинк, але і всі необхідні харчові елементи й отримання в достатній кількості білка, тому що це будівельний елемент всіх клітин і антитіл нашої імунної системи”, – каже Маккіочі. 

За її словами, піклування про кишківник – добра ідея для здоров’я в цілому, тому старайтеся їсти 30 різних рослинних продуктів на тиждень. 

Вам також варто зосередитися на “різноманітності харчових волокон”, що означає споживання у їжу різних фруктів, овочів, бобових, горіхів, цільного зерна. 

На жаль, виявлено, що психологічний стрес заважає імунній системі, що неминуче в глобальній пандемії. Але Дженна Маккіочі каже, що достатній відпочинок і якісний сон можуть допомогти.

А як щодо вітаміну D? 

Якщо коротко, то немає ще достатніх висновків. Було багато суперечок про використання вітаміну D для боротьби із COVID-19. 

Стаття опублікована в журналі Lancet ставить під сумнів уявлення, які ми маємо на цей момент, кажучи, що “лабораторних даних, які підтверджують вплив вітаміну D на реакцію SARS-CoV-2 особливо мало“. 

Автори кажуть, що потрібні додаткові дослідження, перш ніж робити висновки, але додають, що “немає чого втрачати” тим, хто вирішив приймати вітамін D. 

Маччіочі каже, що вітамін D – єдина добавка, яку люди можуть приймати без медичних показників, бо його досить важко отримати тільки із їжі. 

Вона закликає з обережністю ставитися до харчових добавок, в тому числі до вітаміну D, як рішенню захисту від COVID-19 і підкреслює, що маски, соціальна дистанція і дотримання правил гігієни мусять бути пріоритетними. 

Коментар: “Майте на увазі, що це маркетингові прийоми стверджувати, що вітамінні добавки це корисний продукт для імунітету, бо він містить ключові поживні речовини необхідні нашій імунній системі, оскільки здоров’я складне, а імунна система тим більше”, – каже професорка. 

Джерело: сайт УП.Життя

Читайте також: COVID-19 можна заразитися на відстані понад 1,5 метра: як це можливо

Останні новини
29.03.2024, П’ятниця
28.03.2024, Четвер
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
Читати більше новинarrow_forward