Чи може Росія ввести війська в Білорусь – думка експертів

event 11:44 П’ятниця 14 Серпня 2020 ПОДІЇ

Росія зараз зберігає відносний нейтралітет щодо останніх подій у Білорусі. Втім, Володимир Путін привітав Олександра Лукашенка з перемогою вже на наступний день після білоруських виборів.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Експерти вважають, що наступні кроки Путіна залежать від ескалації в Білорусі.

Білоруські та російські експерти не виключають сценарій військового вторгнення Росії в Білорусь.

У тій чи іншій формі Росія може “прийти на допомогу братньому народу”, якщо Лукашенко силою та репресіями не приборкає протестну стихію. І вона, скажімо, в певний момент вийде з берегів білоруських вулиць, перерісши в національний хаос.

Аналітики припускають, що братньому білоруському народу Росія може “допомогти” силою в різний спосіб.

Коментар: Серйозна ескалація може стати тригером для введення Росією військ. Подібно до того, як це було в 2014-му в Україні, коли в умовах дестабілізації в країні Росія почала вирішувати там свої питання“, – повідомляє російський незалежний військовий оглядач Павло Фельгенгауер.

Він вважає, що довготермінова мета Росії це створити єдину державу й приєднати Білорусь у тій чи іншій формі до РФ.

Своєю чергою, білоруський політичний експерт, аналітик Українського інституту майбутнього Ігор Тишкевич переконаний, що Росія зацікавлена в тому, аби протести тривали. 

Коментар: Це, з одного боку, послаблює Лукашенка, а з іншого, створює передумови для силового варіанту“, – коментує Тишкевич.

Якщо Володимир Путін і далі не полишає намір домогтися глибшої інтеграції з Білоруссю, то нині для реалізації цього виникають нові можливості, вважає він. Якщо Захід запровадить санкції проти білоруського режиму, то Лукашенко втратить простір для маневрів. І тут Володимир Путін міг би покласти на стіл перед ним підписаний ще Борисом Єльциним Союзний договір. Підписати не значить виконувати. Так і було останні два десятиліття.

Коментар: Для Росії головне, щоб рівень ескалації зростав. Росія може наважитися допомогти силою, якщо трапляться неочікувані жертви. Білоруська влада боїться цього понад усе“, – каже Ігор Тишкевич.

Джерело: сайт BBC

Читайте також: “Уже на території посольства України”: в Білорусі випустили з СІЗО українських волонтерів

Останні новини
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward