НОВИНИ

“Чи чекати долара по 30?”: в НБУ пояснили, що відбувається з гривнею

У Нацбанку кажуть про дуже непогану ситуацію з курсом валют, зокрема з доларом. Крім того, найближчим часом вона може дещо покращитися.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Про це розповів заступник голови НБУ Юрій Гелетій.

Він наголосив, що НБУ не відмовлявся та не збирається відмовлятися від курсоутворення, що плаває. Хоча і можна побачити зміну кон’юнктури на валютному ринку, проте жодної зміни підходів Нацбанку до роботи на ньому не було.

Коментар: “Погіршення кон’юнктури не пов’язано з пропозицією – зростає попит, у першу чергу, з боку імпортерів споживчих товарів. Також валюту активно купували підприємства, які мали у вересні виплати за зовнішніми запозиченнями”, – підкреслив Гелетій.

Він додав, що НБУ продовжує виходити на ринок, якщо коливання курсу відбуваються в один чи інший бік. Зокрема. з початку вересня центральний банк продав 175 мільйонів доларів для згладжування коливань. Якщо ж брати весь період з початку року, то чиста купівля валюти в резерви становить щонайменше 1 мільярд доларів.

Коментар: “Ми очікуємо, що початок продажу нового врожаю матиме позитивний вплив на пропозицію валюти. Тобто гривня може повернутися до укріплення. Якщо це буде ринковий рух, то штучно стримувати ревальвацію ми не будемо. Загалом у нас – дуже непогана ситуація з платіжним балансом, зокрема й поточним рахунком”, – зауважив заступник очільника Нацбанку.

За його словами, український експорт під час кризи знизився значно менше за імпорт. Тобто фундаментальних чинників для якогось довгострокового послаблення гривні в НБУ не бачать.

Коментар: “Імпорт та споживчий попит відновлюються, але ще не досягли докризових показників. З огляду на невтішну статистику з захворюваністю на COVID-19, ми – не впевнені, що відновлення до докризових рівнів взагалі станеться у короткостроковій перспективі”,
– каже керівник НБУ.

На його думку, внутрішній попит буде ще довгий час пригніченим. Тому потенціал суттєвого тиску на курс через пожвавлення ділової активності – дуже обмежений.

Банкіри зазначають, що на курс досі впливають заяви політиків про “долар за 30”, “корисну девальвацію” та “курс, як у бюджеті”. На це Гелетій відповів, звісно, політичні заяви впливають на настрої. Але цей вплив є короткостроковим.

Коментар: “Ми бачили багато прогнозів щодо падіння гривні ще в липні, коли відбувалася зміна голови НБУ, однак цього не сталося. Тоді гривня теж послабилася, але вже у серпні повернулася до зміцнення”, – констатував він.

За його словами в НБУ немає жодних секретних документів чи домовленостей щодо долара по 30.

Коментар: “Довгостроковій перспективі курс гривні формуватиметься під впливом фундаментальних чинників – динаміки експорту, імпорту, інвестицій”, – зауважив заступник голови НБУ.

Він додав, що Нацбанк і Офіс Президента мають ефективну комунікацію та є розуміння меседжів з боку перших.

Джерело: сайт 24 канал

Читайте також: Долар знову зріс: курс валют в обмінниках

Дмитро Гаврилюк

Кажуть журналісти - сидяча робота? Це не про Діму. Нашого Дмитра хлібом не годуй, а дай лише попрацювати в домашньому садку. В перервами між практикою, він ділиться секретами і лайфхаками своїх знань. А ще Діма морж! Інколи нам здається, що в його жилах тече антифриз! Наразі Діма вегетаріанець з 3-річним стажем, який розкаже вам усе про користь бобових і овочів. І часто пише про це у авторському блозі.

Недавні новини

На Житомирщині знайшли застреленими 7-річну дівчинку та її батьків

2 травня зранку у селі Поліське Коростенського району в приватному будинку виявили тіла трьох членів…

12 хв. ago

У Житомирі викрили листоношу, яка привласнювала собі гроші з субсидій та пенсій

У Житомирі листоношу одного з міських поштових відділень підозрюють у привласненні грошей з чужих пенсій…

44 хв. ago

Названо найдобріші знаки Зодіаку: хто вони

Астрологи назвали три знаки Зодіаку, які володіють чистим серцем і добрими помислами. Вони завжди прийдуть…

9 години ago

Експерти розповіли, які шкідники найчастіше вражають тую: як захистити рослину

Щоб туї росли пишними й були завжди зеленими, треба їх захищати від шкідників, які їх…

9 години ago

Названо знаки Зодіаку, які ризикують залишитися без грошей на цих вихідних

Астрологи назвали два знаки Зодіаку, чиє фінансове становище може серйозно похитнутися. На думку експертів, вони…

11 години ago

У Києві поліцейські затримали чоловіка з чотирма відрами канабісу

Правоохоронці затримали у Києві озброєного наркодилера під час збуту десяти кілограмів канабісу. Про це повідомляє…

11 години ago