“Чи чекати долара по 30?”: в НБУ пояснили, що відбувається з гривнею

event 20:23 Понеділок 28 Вересня 2020 ПОДІЇ
курс валют

У Нацбанку кажуть про дуже непогану ситуацію з курсом валют, зокрема з доларом. Крім того, найближчим часом вона може дещо покращитися.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Про це розповів заступник голови НБУ Юрій Гелетій.

Він наголосив, що НБУ не відмовлявся та не збирається відмовлятися від курсоутворення, що плаває. Хоча і можна побачити зміну кон’юнктури на валютному ринку, проте жодної зміни підходів Нацбанку до роботи на ньому не було.

Коментар: “Погіршення кон’юнктури не пов’язано з пропозицією – зростає попит, у першу чергу, з боку імпортерів споживчих товарів. Також валюту активно купували підприємства, які мали у вересні виплати за зовнішніми запозиченнями”, – підкреслив Гелетій.

Він додав, що НБУ продовжує виходити на ринок, якщо коливання курсу відбуваються в один чи інший бік. Зокрема. з початку вересня центральний банк продав 175 мільйонів доларів для згладжування коливань. Якщо ж брати весь період з початку року, то чиста купівля валюти в резерви становить щонайменше 1 мільярд доларів.

Коментар: “Ми очікуємо, що початок продажу нового врожаю матиме позитивний вплив на пропозицію валюти. Тобто гривня може повернутися до укріплення. Якщо це буде ринковий рух, то штучно стримувати ревальвацію ми не будемо. Загалом у нас – дуже непогана ситуація з платіжним балансом, зокрема й поточним рахунком”, – зауважив заступник очільника Нацбанку.

За його словами, український експорт під час кризи знизився значно менше за імпорт. Тобто фундаментальних чинників для якогось довгострокового послаблення гривні в НБУ не бачать.

Коментар: “Імпорт та споживчий попит відновлюються, але ще не досягли докризових показників. З огляду на невтішну статистику з захворюваністю на COVID-19, ми – не впевнені, що відновлення до докризових рівнів взагалі станеться у короткостроковій перспективі”,
– каже керівник НБУ.

На його думку, внутрішній попит буде ще довгий час пригніченим. Тому потенціал суттєвого тиску на курс через пожвавлення ділової активності – дуже обмежений.

Банкіри зазначають, що на курс досі впливають заяви політиків про “долар за 30”, “корисну девальвацію” та “курс, як у бюджеті”. На це Гелетій відповів, звісно, політичні заяви впливають на настрої. Але цей вплив є короткостроковим.

Коментар: “Ми бачили багато прогнозів щодо падіння гривні ще в липні, коли відбувалася зміна голови НБУ, однак цього не сталося. Тоді гривня теж послабилася, але вже у серпні повернулася до зміцнення”, – констатував він.

За його словами в НБУ немає жодних секретних документів чи домовленостей щодо долара по 30.

Коментар: “Довгостроковій перспективі курс гривні формуватиметься під впливом фундаментальних чинників – динаміки експорту, імпорту, інвестицій”, – зауважив заступник голови НБУ.

Він додав, що Нацбанк і Офіс Президента мають ефективну комунікацію та є розуміння меседжів з боку перших.

Джерело: сайт 24 канал

Читайте також: Долар знову зріс: курс валют в обмінниках

Останні новини
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward