Чому у білорусів зараз два прапори: історія та значення

event 11:31 Четвер 13 Серпня 2020

В останні кілька днів Білорусь стала асоціюватися з біло-червоно-білим прапором. Цей символ протестів різко замінив офіційний прапор країни – червоно-зелений з орнаментом. Але звідки взявся біло-червоний?

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Для багатьох жителів Білорусі державний прапор уособлює радянське минуле і режим Лукашенка – демонстранти не хочуть себе з ним асоціювати. 

“Захід над болотом”

Це жаргонізм, яким часто називають офіційний прапор Республіки Білорусь. Як правило, так говорять противники Лукашенко і прихильники нового шляху Білорусі – без радянського минулого і зв’язків з Росією. Офіційний червоно-зелений прапор затвердили ще в 1951 році. Символом республіки він залишався аж до розвалу СРСР.

Червоний колір прапора символізує пролиту кров учасників революції 1917 року, зелений – весняне пробудження, а також ліси та болота країни.

Захід над болотом
Фото — “Апостроф”. 

Червоно-зелений прапор Республіки Білорусь знову затвердили як державний в 1995 році – проходив референдум з цього приводу, 75% населення висловилися за. Так Білорусь стала єдиною пострадянською країною, яка відновила прапор часів СРСР – хіба що на ньому не було серпа і молота. До цього, з 1991 року, в країні використовували біло-червоно-білий прапор.

Біло-червоно-білий

Під час Лютневої революції архітектор Клавдій Дуж-Душевскій намалював прапор білоруського національного руху – той, який ми бачимо в учасників сучасного протесту в Білорусі. У 1918-му біло-червоно-білий стяг став офіційним символом Білоруської Народної Республіки – держави, яка проіснувала з березня по грудень 1918 року.

Білий і червоний – поширені кольори в білоруській культурі. Також кольори прапора часто пов’язують з гербом “Погоня” – символом Великого князівства Литовського, до складу якого входила і територія сучасної Білорусі.

прапор Білорусі
Фото — Charter 97.

У 80-і, ближче до розвалу СРСР, прапор став символом боротьби за незалежність країни. Офіційним він пробув всього 4 роки – з 1991-го по 1995-й. Потім Олександр Лукашенко заявив, що використовувати біло-червоний символ було поспішним рішенням. До того ж до нього негативно поставилися ветеранські організації країни – річ у тому, що саме цей прапор використовувався білоруськими колабораціоністами під час окупації військами Вермахту.

Примітно, що автор прапора Дуж-Душевскій відмовився співпрацювати з німцями й потрапив до концтабору за допомогу єврейській родині в 1943 році. Три роки по тому вже радянська влада засудила його до 25 років ув’язнення за антирадянську діяльність і націоналізм. Червоно-біло-червоний прапор затаврували.

Пам’ятник Жанні Д’арк в Парижі. Фото — Чай з малинавым варэннем.

Сьогодні Білорусь в якомусь сенсі розділилася надвоє, і незрозуміло, який прапор підніметься в Мінську після закінчення протестів. Червоно-зелений – символ 26 років президентства Лукашенка або “белы-чырвона-белы сцяг” – символ білоруського протесту та опозиції.

Джерело: сайт Маяк

Читайте також: “Виявляє хворобу ще до симптомів”: вчені знайшли нестандартний спосіб діагностики COVID-19

Теги: Білорусь
Останні новини
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward