Чому COVID-19 не завжди можна виявити на КТ – пояснення лікаря

event 17:14 П’ятниця 23 Жовтня 2020 ПОДІЇ

На ранніх стадіях COVID-19 комп’ютерна томографія (КТ) легень показує не бактеріальну пневмонію, а набряк, викликаний накопиченням гіалуронової кислоти.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Про те, що показує КТ під час захворювання на COVID-19, написав у Facebook лікар-інфекціоніст Київської міської клінічної лікарні №4 Євген Дубровський. На його думку, описувати так зване “матове скло”, яке видно на КТ, як пневмонію є помилкою.

Коментар:Ще навесні стало ясно, що КТ показує щось дивне. Ще тоді закралася підозра, що, незважаючи на залізобетонний запис на висновку лікарів-діагностів – “двобічна полісегментарна пневмонія”, ми маємо справу точно не з класичним запаленням легень“, – написав медик.

За його словами, комп’ютерна томограма зі своїми “матовими стеклами” не допомагає, а тільки заважає правильно оцінювати стан хворих і дуже лякає пацієнтів.

Коментар:Писати, що на КТ під час COVID-19 двобічна пневмонія – дуже некоректно. Описувати “матове скло” як прояви пневмонії – помилка“, – заявив Дубровський.

Він пояснив, що коронавірус у переважної більшості людей потрапляє через верхні дихальні шляхи до легень.

Коментар:Сам собою COVID уникає та пригнічує потужну імунну реакцію й масово потрапляє в легені. Там його і будуть знищувати захисні клітини із запізненням. Розвивається посилена імунна відповідь, яка здатна за певних обставин зробити більше шкоди, ніж користі“, – зазначив інфекціоніст.

Один із таких негативних проявів – підвищена проникність судин, що призводить до потрапляння рідини з кров’яного русла в альвеоли легень. Як наслідок, розвивається набряк.

Коментар:Це інтерстиціальний набряк легень, який ще називають інтерстиціальним пневмонітом. Але проникність судин – не єдиний, ба більше, не головний фактор набряку легень. Підвищена продукція гіалуронової кислоти в легенях викликає цей набряк“, – пояснив лікар.

Він також розповів, звідки береться в легенях гіалуронова кислота.

Коментар: Дуже просто. Вона є скрізь. Це основа міжклітинного матриксу, компонент сполучної тканини. І патологічний процес, до якого залучені складні й різноманітні механізми імунної відповіді, сприяє цій небажаній продукції“, – розповів Дубровський.

Тому, за словами медика, “матове скло” на КТ – візуалізація саме ділянок набряку, викликаних накопиченням гіалуронової кислоти.

Коментар:На ранніх стадіях КТ легень бачить набряк, а не бактеріальну пневмонію. Це характерний патологічний процес для коронавірусної хвороби“, – резюмував Дубровський.

Джерело: сайт Obozrevatel

Читайте також: Лукашенко поділився своєю картоплею з ОМОНом

Теги: Covid-19
Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward