НОВИНИ

Чоловікам можуть вручити оповіщення: що це за документ та що він означає?

В Україні триває загальна мобілізація. Військовозобов’язані чоловіки, окрім повістки, можуть отримати оповіщення. Документ не обов’язково передбачає призов, але теж є інструментом ТЦК та СП для вручення повісток. 

УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS

Що це за документ та чим він відрізняється від повістки, у коментарі “24 каналу” розповів Владислав Юрчак, юрист адвокатського об’єднання T&T Partners.

Юрист пояснив, що оповіщення складається на підставі розпорядження керівника районного (міського) ТЦК та СП.

Воно може бути адресоване органам місцевого самоврядування, керівникам підприємств, установ, організацій, у тому числі закладам освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності.

Документ, передусім, означає, що чоловіка повідомили про те, що він має стати на облік, або ж уточнити свої облікові дані.

Коментар: Це не обов’язково трансформується у неодмінну мобілізацію, а може бути пов’язане з бажанням уточнення інформації та обліку, а також формуванням резерву. Треба розуміти, що допоки Росія не зникне з політичної мапи світу, загальна військова служба в Україні нікуди не зникне“, – зазначив Владислав Юрчак.

Тобто відповідним особам встановлюється обов’язок здійснити оповіщення конкретного списку громадян про їхній виклик до ТЦК та СП і забезпечити їхнє прибуття до ТЦК та СП у строки, зазначені в повістках, які, як правило, додаються до такого оповіщення.

Читайте також: Кожному волонтеру до кінця квітня треба подати декларацію за 2022 рік

Тоді як, повістка – це конкретний припис, який стосується конкретної особи і встановлює їй обов’язок прибути до ТЦК та СП.

Юрист також наголосив, що з точки зору юридичної сили, для військовозобов’язаних оповіщення не зобов’язує до будь-яких дій, однак отримання повістки в результаті оповіщення тягне за собою юридичні наслідки.

З приводу ж роботодавців, керівників установ, підприємств та організацій, а також посадових осіб – у разі невиконання ними обов’язків, встановлених у розпорядженні керівника ТЦК та СП, особи можуть нести адміністративну відповідальність за статтею 210-1 КУпАП. Вона передбачає санкцію у вигляду штрафу в розмірі від 1700 до 3400 гривень та від 3400 до 5100 гривень штрафу для посадових осіб.

Марія Апельмон

Маша любителька побитися об заклад, про точність її прогнозу погоди. Вона знає, чи потрібно завтра брати із собою парасольку, чи краще не виходити з дому через пекельну спеку. Інколи напише прогноз погоди краще, ніж Укргідрометцентр. Окрім цього захоплюється астрологією. Полюбляє писати гороскопчики і хвалити Козерогів. Точно знає, що чекає вас сьогодні, завтра і навіть через тиждень. А ще вона не відривається від сучасної літератури (*Кідрук one love) та є поціновувачем смачного індійського чаю.

Недавні новини

Хотів виїхати у Польщу до бабусі: суд оштрафував жителя Рівненщини за підроблені документи

Суд на Волині оштрафував жителя Рівненщини на 34 тисячі гривень. Чоловік намагався виїхати за кордон…

7 хв. ago

На Хмельниччині судили військового в запасі за відмову від бойової повістки

Славутський міськрайонний суд виніс вирок 22-річному хлопцеві за ухилення від мобілізації. Звільнений в запас військовослужбовець…

56 хв. ago

Данія виділить Україні новий пакет допомоги на 815 млн доларів

Данія оголосила про черговий пакет військової допомоги для України на 5,6 млрд крон (815 млн…

1 годину ago

Уряд розглядає можливість бронювати без обмежень працівників двох сфер

Кабінет міністрів вніс зміни до Порядку бронювання військовозобов'язаних. Працівники критично важливих підприємств ПЕК та ІТ…

1 годину ago

До 2050 року дві третини м’яса та молочних продуктів альтернативні продукти

До 2050 року альтернативні білки можуть витіснити дві третини м’яса та молочних продуктів у Європі. …

2 години ago

Мін’юст назвав кількість в’язнів, які погодилися вийти з тюрми на фронт

Майже 5 тисяч засуджених погодилися із ухваленням закону про умовно-дострокове звільнення шляхом укладання контракту на…

2 години ago