Через місяць монети у 25 копійок і старі банкноти виведуть з обороту: ось як їх можна обміняти

event 11:07 Четвер 03 Вересня 2020 ПОДІЇ

Національний банк України з 1 жовтня виводить з обігу монети номіналом 25 копійок і гривневі банкноти старих зразків, які випустили до 2003 року. Бізнесу потрібно буде обміняти їх до 16 жовтня, а люди зможуть це зробити протягом 3 років.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Що сталось

Національний банк України виводить з обігу монети номіналом 25 копійок і всі банкноти гривень старих зразків, які випустили до 2003 року. Монети та купюри більше не будуть платіжними засобами, їх почнуть вилучати з обігу з 1 жовтня 2020 року.

Також з обігу виводять паперові банкноти номіналом 1 і 2 гривні, одногривневу монету зразка 1996 року. Їх замінять відповідними монетами зразка 2018 року.

Таким чином, монетно-банкнотний ряд гривні скоротиться з 17 номіналів до 12. Всього в ньому залишиться шість номіналів монет і шість номіналів банкнот, що відповідає міжнародній практиці.

Через месяц монеты в 25 копеек и старые банкноты выведут из оборота. Вот как их можно обменять

Як будуть вилучати

25-копійчані монети і старі гривні перестануть бути платіжним засобом в Україні з 1 жовтня. Їх перестануть приймати при розрахунках готівкою за товари і послуги, а Нацбанк буде вилучати їх з готівкового обігу.

Коментар:Тобто з 1 жовтня всі магазини, ресторани, сфери побуту повинні припинити їх приймати, а залишки таких монет і банкнот потрібно до 16 жовтня здати в каси банків України для зарахування на рахунки“, – розповів директор Департаменту грошового обігу Національного банку Віктор Зайвенко.

Люди зможуть без обмежень і безкоштовно обміняти їх на монети і банкноти інших номіналів і зразків протягом трьох років:

  • у всіх українських банках – до 30 вересня 2021 включно;
  • в Національному банку та уповноважених банках ( “Ощадбанк”, “ПриватБанк”, “Райффайзен Банк Аваль”, ПУМБ) – до 30 вересня 2023 включно.

Крім того, НБУ з 1 жовтня буде активніше вилучати з обігу банкноти номіналом 1 і 2 гривні зразків 2003-2007 років і оборотні монети номіналом 1 гривня старого зразку (золотистого кольору). Коли ці купюри та монети будуть потрапляти в банк, їх більше не будуть повертати в оборот. Їх вилучать і передадуть в Нацбанк. Але вони ще залишаються платіжним засобом, їх не треба розмінювати.

Чому вирішили вилучити

У Нацбанку кажуть, що вилучення монет номіналом у 25 копійок спростить розрахунки готівкою. Воно не матиме впливу на інфляцію, бо вже зараз при відсутності 25 копійок при готівковому розрахунку можна округлити суму до сум, кратним 10 копійкам.

Банкноти старого зразка, введені в обіг до 2003 року, вже майже ніхто не використовує. Їх залишилося близько 1,8% від загальної кількості банкнот в обігу, і за три роки їх обсяг майже не змінився. Тобто люди ними майже не розраховуються, ці банкноти НЕ інкасуються і до банків не надходять. Їх вилучення не заподіє незручностей людям, а бізнесу і державі буде дуже корисним.

У Нацбанку впевнені, що витрати держави і банків на виготовлення, обробку, транспортування, зберігання банкнот і монет зараз знизяться.

До того ж тепер валюта буде більш надійною і якісною. Особливо коли замінять зношені банкноти номіналом 1 і 2 гривні металевими монетами.

Джерело: сайт Mc.today

Читайте також: У Польщі змінили правила проходження карантину

Теги:
Останні новини
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward