Через коал може вимерти майже весь евкаліпт: науковці знайшли спосіб вирішити проблему

event 05:04 Четвер 07 Січня 2021 У СВІТІ

Регулювання чисельності коал за допомогою їхньої контрацепції запобігло вимиранню дерев евкаліпту — основну складову раціону цих тварин.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Це, своєю чергою, допоможе вберегти від вимирання і самих коал, яким у разі зникнення евкаліпту не буде що їсти. Такого висновку дійшла група австралійських науковців.

Коали — травоїдні тварини: основу їхнього раціону складають листя евкаліпту — і не будь-якого, а найменш отруйних видів. Через це в коал, по суті, немає конкурентів за їжу в природі.

Однак, як показало дослідження 2013 року, зростання кількості травоїдних зменшує чисельність рослин, яким вони віддають перевагу у своєму раціоні.

Своєю чергою, скорочення доступної їжі зменшує й популяцію тварин, які її споживають. У такому випадку тварин забирають із певного району або ж вдаються до методів контролю над народжуваністю в їхній популяції. Цю практику пропонували чи й пропонують застосовувати для різних тварин — від мишей до слонів.

Контроль над народжуваністю у тварин здійснюють шляхом або гормональної терапії, або стерилізації. Утім дієвим він може виявитися далеко не завжди: приміром, якщо популяція у тварин велика або швидко відновлюється шляхом імміграції, такий контроль просто не встигне виконати свою функцію, і рослинність зникне швидше, ніж скоротиться кількість тварин.

Дейвід Рамзі з Інституту екологічних досліджень імені Артура Ріла з колегами вирішив перевірити, чи вдасться завдяки контролю над народжуваністю коал вберегти від вимирання дерева евкаліпту. Самка коали в середньому народжує одне дитинча на рік, а її репродуктивний період триває 8-10 років. І просте переселення не є дієвим — тварини просто помруть без їжі.

Спостереження за коалами велося у двох природних парках, де їхня чисельність перевищувала допустиму: Будж Бім, що на південному заході штату Вікторія, і Сиґнет Ривер, що у штаті Південна Австралія.

У кожному з парків науковці обладнали кількадесят точок спостереження за тваринами й деревами, з яких відстежувалася їхня чисельність.

У Будж Бімі проєкт реалізовувався протягом 10 років — там частині самок коал імплантували капсули з контрацептивом левоноргестрелом. У Сиґнет Ривер спостереження велися 17 років, там вдалися до стерилізації деяких самців і самок.

Джерело: сайт Громадське

Читайте також: В Україні стрімко зникають дикі рослини — еколог

Теги:
Останні новини
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward