“Блакитні носили лише незаміжні”: 10 найцікавіших фактів про вишиванку

event 19:48 Середа 20 Травня 2020 ПОДІЇ

Завтра в Україні відзначають День вишиванки. Його традиційно святкують у третій четвер травня. 

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Національна вишиванка несе у собі силу та енергетику наших предків. І це не випадково. Цей національний одяг створювався особливим чином, і у його візерунках зашифровані символи і послання від наших прадідів, які до цього часу не втратили свого сакрального значення.

Для тих, хто носить це вбрання або має намір придбати, кому цікаві національні традиції та історія, ми розповімо деякі факти про національну українську вишиванку.

  • Завдяки результатам археологічних розкопок і свідоцтвам мандрівників, які дійшли до нас, можна стверджувати, що народне мистецтво у вигляді української вишиванки на території нашої країни існує з VI століття. 

  • Традиційно вишиванки шили із білої тканини або нефарбованого полотна, яке має сіруватий або кремовий відтінок. Досі біла вишиванка і модель з нефарбованого полотна користується найбільшою популярністю. Білий колір – символ чистоти, здоров’я, символ початку і гармонії, адже цей колір містить у собі весь спектр кольорів. 

  • Раніше існувала традиція носити чорні вишиванки, якщо людина відчувала печаль, це був символ песимізму, незадоволеності. Раніше вишиті сорочки чорного кольору носили, переважно, чоловіки, але зараз чорні моделі носять і жінки. 

  • Жінки середнього та похилого віку, які вже не планували мати дітей, одягали вишиванки синього кольору. Цей колір також носили дівчатка, яким було ще далеко до заміжжя. Молоді дівчата та панянки на виданні одягали вишиванки ніжно-блакитного, небесного кольору.

  • Існує багато варіантів вишивки, але усі візерунки поділяються на три основні групи: геометричні або абстрактні, рослинні та тваринні. Геометричні – найбільш розповсюджені (ромби, хрести, лінії, зигзаги). Рослинні візерунки, як і тваринні, передують існуючі у природі форми, значення яких пов’язані з конкретним зображенням. Деякі працюють як оберіг, деякі – привертають любов, успіх, щастя.

  •  Однокольорові візерунки на вишиванці, білим по білому, розповсюджені, переважно, на Полтавщині та у деяких районах Чернігівщини. Можна зустріти варіанти, коли візерунок обрамляють чорними або синіми полосками. Такі варіанти вишивки виглядають витончено та аристократично. Подібне вишукане вбрання підходить для будь-якої нагоди.

  • Першу сорочку новонародженому малюку шили з ношеного батьківського одягу. Люди вірили, що у ньому зберігалася батьківська енергія, яка захистить дитину від пристріту та хвороб. Причому, дівчатам робили сорочку із речей матері, а хлопчикам – батька.

  •  Кожен колір у вишивці має своє символічне значення: червоний означав кохання та пристрасть, чорний – втрату та тугу, білий – невинність і чистоту, жовтий – радість та надію, синій – воду, небо, спокій та жіночий початок.

  •  У Київській області в орнаментах вишиванки використовують поєднання рослинних та геометричних візерунків. Найбільш часто присутні ромби, квадрати, виноградна лоза, комбінації з шишок. Колір вишивки, переважно, червоний із білим. 

  • Згадайте, яким зображений на 20-гривневій купюрі відомий письменник і поет Іван Франко: в піджаку і вишиванці. Багато хто по праву вважає, що саме він першим задав тон в українській сучасній моді одягати під строгий костюм вишиту сорочку. Виходець із села, Франко вже ніяк не хотів приміряти на себе “мученицького” одягу. Навпаки він прагнув відповідати міркам і смакам тодішньої успішної і освіченої публіки – одягався елегантно. Наприклад, в сюртук, пошитий на німецький манер, але від всіх інших відрізнявся тим, що обов’язково одягав вишиванку.

Джерело: сайт Трибуна

Читайте також: Уряд знову послабив карантин: що дозволять з 22 травня

Теги:
Останні новини
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
11.04.2024, Четвер
10.04.2024, Середа
09.04.2024, Вівторок
08.04.2024, Понеділок
Читати більше новинarrow_forward