НОВИНИ

“Атакує мозок”: вчені знайшли новий симптом коронавірусу

Журнал Science опублікував статтю “Від “туману в голові” до пошкодження серця, затяжні проблеми COVID-19 турбують учених”, де описані симптоми хвороби і їх вплив на організм. 

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Вчені відзначають, що список хронічних захворювань, викликаних вірусом COVID-19, довший і різноманітніший, ніж уявляють собі лікарі.

Згідно з журналом Science, утруднене мислення може виникнути після гострої інфекції COVID-19. Вірус пошкоджує клітини головного мозку, а запалення в мозку або тілі може призвести до неврологічних ускладнень.

Чи впливає вірус прямо або побічно на мозок?

У двох лабораторіях в Онтаріо канадські дослідники зосередили увагу на групі пацієнтів, які страждають неврологічними симптомами.

Доктор Адріан Оуен, професор когнітивної нейробіології в Університеті Західного Онтаріо, підозрює, що проблема тривалих симптомів COVID-19 може бути серйознішою, ніж передбачалося спочатку.

Коментар: “Якщо ці проблеми стануть довготривалими або постійними, ми зіткнемося з дуже і дуже великими соціальними й економічними труднощами”, — сказав Оуен в інтерв’ю CTV News.

Оуен приєднався до команди канадських нейробіологів, які запустили онлайн-дослідження впливу COVID-19 на головний мозок — найбільший проєкт у світі з вивчення “прямого і непрямого впливу хвороби на мозок”.

Дослідження націлене залучити 50 тис. добровольців з підтвердженим діагнозом коронавірусу, які протягом року будуть проходити онлайн-тести. 

Як пояснив Оуен, тести більше схожі на онлайн-ігри, які тривають близько півтори хвилини й оцінюють функції мозку, зокрема пам’ять, концентрацію і здатність розв’язувати проблеми.

Коментар: “Якщо зібрати всі шматочки інформації разом, можна зрозуміти, як COVID-19 впливає на когнітивні функції й чи впливає це на одних людей більше, ніж на інших”, – сказав дослідник.

Оуен сподівається отримати деякі результати дослідження на початку цієї осені, щоб краще зрозуміти вплив нового коронавірусу на мозок і знайти способи допомогти людям з неврологічними симптомами.

“Схоже, що вірус безпосередньо атакує мозок”

Доктор Джон Конноллі, вчений з Університету Макмастера в Гамільтоні, також вивчає дію нового коронавірусу на роботу мозку.

Коментар: “Судячи з попередніх досліджень, які публікують по всьому світу, схоже, що вірус здатний долати гематоенцефалічний бар’єр* і безпосередньо атакувати мозок. 

Це означає, що багато ускладнень хвороби, такі як відмова легенів та інших органів, можуть бути викликані порушеннями мозку, а не вірусом, що безпосередньо вражає інші органів”, — написав Конноллі в електронному листі для CTV News.

Лабораторія Конноллі співпрацює з VoxNeuro, нейротехнічним стартапом Університету Макмастера, для оцінки функції мозку з використанням нейровізуалізації на основі електроенцефалограми (ЕЕГ) . За словами Конноллі, скоро почнеться набір пацієнтів для участі в дослідженні.

Конноллі додав, що мета дослідження — краще зрозуміти, які пацієнти найбільш уразливі для неврологічних симптомів і які медичні заходи найкраще підходять для лікування.

За даними журналу The Economist, тривале одужання для пацієнтів з новим коронавірусом — явище нерідке. Багато лікарів кажуть, що частка пацієнтів, які перехворіли на COVID-19 з тривалими проблемами, набагато вища, ніж пацієнтів з іншими вірусними захворюваннями, такими як грип.

Джерело: сайт The Epoch Times 

Читайте також: “Не схожий на інші”: вчені виявили абсолютно новий симптом COVID-19

Дмитро Гаврилюк

Кажуть журналісти - сидяча робота? Це не про Діму. Нашого Дмитра хлібом не годуй, а дай лише попрацювати в домашньому садку. В перервами між практикою, він ділиться секретами і лайфхаками своїх знань. А ще Діма морж! Інколи нам здається, що в його жилах тече антифриз! Наразі Діма вегетаріанець з 3-річним стажем, який розкаже вам усе про користь бобових і овочів. І часто пише про це у авторському блозі.

Недавні новини

У Житомирі викрили листоношу, яка привласнювала собі гроші з субсидій та пенсій

У Житомирі листоношу одного з міських поштових відділень підозрюють у привласненні грошей з чужих пенсій…

19 хв. ago

Названо найдобріші знаки Зодіаку: хто вони

Астрологи назвали три знаки Зодіаку, які володіють чистим серцем і добрими помислами. Вони завжди прийдуть…

8 години ago

Експерти розповіли, які шкідники найчастіше вражають тую: як захистити рослину

Щоб туї росли пишними й були завжди зеленими, треба їх захищати від шкідників, які їх…

9 години ago

Названо знаки Зодіаку, які ризикують залишитися без грошей на цих вихідних

Астрологи назвали два знаки Зодіаку, чиє фінансове становище може серйозно похитнутися. На думку експертів, вони…

10 години ago

У Києві поліцейські затримали чоловіка з чотирма відрами канабісу

Правоохоронці затримали у Києві озброєного наркодилера під час збуту десяти кілограмів канабісу. Про це повідомляє…

11 години ago

У Києві викрили фейкових агробізнесменів, які хотіли заволодіти 25 млн грн банку

У Києві затримали "на гарячому" трьох шахраїв, які намагалися за підробленими документами заволодіти 25 мільйонами…

11 години ago