“Антитіла безсилі”: вчені знайшли нову мутацію коронавірусу

event 15:59 Середа 09 Грудня 2020 ПОДІЇ

Американські дослідники виявили єдину мутацію у вірусі геному SARS-CoV-2, проти якої не діють антитіла. До слова, в Європі зафіксували й інші мутації коронавірусу, але вони не так “маскуються”.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Праця вчених з Онкологічного дослідницького центру Фреда Хатчинсона опублікували у вигляді препринта на bioRxiv.

Вчені зібрали усі можливі мутації SARS-CoV-2 в одній карті, для того, що з’ясувати, які з них можуть запобігти зв’язування трьох моноклональних антитіл, і виявили мутацію, яка вислизає від них, пише медичний журнал Nature.

Мутацію виявили в домені RBD – субодиниці спайкового білка, який вірус використовує для проникнення в клітини. Одна мутація маскувала вірус від усіх видів антитіл, а деякі маскувалися вибірково від одного з трьох антитіл

Наразі поки мало подробиць відкриття, наукова робота ще повинна пройти рецензування експертною групою. До слова, стійку до набору антитіл мутація, яку зафіксували попередньо ​​в Європі, зокрема — в Нідерландах і Данії.

Чи небезпечні мутації?

  • Коронавірус – це РНК-вірус. Простіше кажучи, це сукупність генетичного матеріалу, який при контакті з господарем створює нові копії себе.
  • РНК-віруси, такі як грип та кір, більш схильні до змін та мутацій у порівнянні з вірусами ДНК, такими як герпес, віспа та вірус папіломи людини.
  • Зазвичай такі зміни для РНК-вірусів є нормальними, але от стійкість мутації до антитіл може становити небезпеку майбутньої вакцинації проти COVID-19.

Джерело: сайт 24 канал

Читайте також: У Мінекономіки підрахували економічні втрати від карантину вихідного дня

Останні новини
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
Читати більше новинarrow_forward