30 людей, які ризикнули життям заради правди про COVID-19

event 16:49 Вівторок 16 Червня 2020 ПОДІЇ

Організація “Репортери без кордонів” склала список із 30 працівників медіа та громадських діячів, чия сміливість, наполегливість або здатність до інновацій допомогли поширити надійну і життєво важливу інформацію під час пандемії коронавірусу.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Коментар: “Своїми репортажами або ініціативами, які вимагають відваги, сміливості й рішучості, вони надали доступ до правдивої та якісної інформації, допомогли протистояти цензурі і боролися з дезінформацією, яка загрожує громадському здоров’ю”, — йдеться у заяві організації.

Деталі: Як зазначив генеральний директор “Репортерів без кордонів” Крістоф Делуар, деякі люди ризикували настільки, що зрештою померли, зникли чи опинились у в’язниці.

До списку ввійшли репортерка Ана Лаліч із Сербії, журналіст-розслідувач Блаж Згага зі Словенії, Анджуза Абухайр із Коморських островів та Сергій Сацукін із Білорусі. 

Зазначений і лікар-офтальмолог Лі Веньлян, який першим попередив світ про існування невідомої хвороби в грудні 2019 року, та адвокат Чень Цюші, який оприлюднив у своєму блозі відео, що розкрило хаос у лікарнях в Ухані — місці первісного спалаху COVID-19. Лі помер від вірусу, а Ченя відправили на примусовий карантин, після чого він більше не з’являвся.

Крім того, у списку опинився незалежний журналіст з Венесуели Дарвінсон Рохас, що провів 12 днів у в’язниці за твіт, який ставив під сумнів офіційні дані про пандемію.

Іншому репортерові індійської газети Віджею Вінеету загрожує шестимісячний тюремний термін за те, що він розповів, як карантинні обмеження змушують голодних дітей їсти корм для худоби.

У Бангладеші відомому карикатуристу Ахмеду Кабіру Кішоре загрожує довічне ув’язнення за розміщення у Facebook коміксів про політику під час спалаху COVID-19, які, зокрема, містили натяки на корупцію.

Деякі з журналістів залишилися на волі, але втратили можливість працювати.

Після тривалого поліцейського допиту за статтю, яка критикувала дії влади Королівства Есватіні під час коронавірусної кризи, редактору сайту Swati Newsweek Юджину Дюбе довелося тікати в сусідню Південну Африку. 

А репортер New York Times Кріс Баклі з Пекіна був змушений залишити Китай, провівши 76 днів в Ухані під час спалаху. Вперше за 24 роки йому не продовжили дію візи.

Коментар: “Переслідування, напад, образа — багато хто заплатив високу ціну за захист права на інформацію та боротьбу з чутками і дезінформацією, які погіршують наслідки цієї кризи суспільної охорони здоров’я. Ці нові герої нагадують нам, що журналістика може врятувати життя. Вони заслуговують на нашу увагу і захоплення”, — наголосив генеральний директор “Репортерів без кордонів”.

Джерело: сайт Суспільне

Читайте також: Самоізоляція після повернення з Польщі більше не обов’язкова – Степанов 

Теги:
Останні новини
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward