Хочу здати кров. Як? Де? Коли?

event 12:01 Середа 12 Липня 2017

Донорство крові в Україні з кожним роком набирає обертів.  Приємно усвідомлювати той факт, що є в нашій країні люди, яким не все одно. Адже кожний раз, коли ти здаєш кров ‒ ти рятуєш чиєсь життя.

1) Донор, хто він такий?

Донором вважають людину, яка на добровільній основі віддає частину своєї крові або органів для трансплантації.  Донором може стати буль яка людина віком від 18 років у якої немає протипоказань. За Законом України про донорство верхньої межі віку немає. Стандартний об’єм однієї кровоздачі — 450 мілілітрів. Людям які важать менше 50 кг або ростом нижче 160 см до здачі крові можуть не допустити. Треба спілкуватись індивідуально з лікарем-трансфузіологом, оскільки досить часто після процедури таким донорам стає зле.

2) Навіщо здавати кров?

Кров, яку ви здаєте необхідна багатьом хворим. Найчастіше вона необхідна недоношеним дітям, хворим на рак та жертвам серйозних аварій. Але статистика свідчить про те, що донорами стають лише 5% населення планети. Втішає, утім, той факт, що одна доза донорської крові може врятувати аж три життя.

3) Які види здавання крові існують?

Найпростіша, поширена і швидка процедура – це здача цільної крові. Кров забирається з ліктьової вени, і процес її здачі займає буквально 10-15 хвилин. А в цілому, якщо рахувати витрати часу на заповнення документів, обстеження у лікаря, вимірювання рівня гемоглобіну. Донор проводить на станції переливання крові близько півтори години. Стандартна доза забирається крові – близько 450 мл.

Також багато донори здають плазму крові – вона дуже потрібна постраждалим від травм і опіків, а також використовується для виготовлення медичних препаратів. В ході однієї процедури можна взяти у одного донора до 600 мл плазми.

4) Як часто це можна робити?

Чоловіки можуть здавати цільну кров не більше 5 раз на рік, жінки – не більше 4 разів на рік. Після здачі крові повинно пройти не менше 60 днів, перш ніж донор зможе знову здавати кров. Після здачі крові повинно пройти не менше 30 днів, перш ніж донор зможе здавати плазму.

Після здачі плазми повинно пройти не менше 14 днів, перш ніж донор зможе знову здавати плазму або кров.

5) Скажіть чесно: ця процедура болісна?

Щодо відчуттів, то все індивідуально. Ви можете відчути легкий біль під час введення голки у вену, але тільки в перші секунди. Іноді під час процедури донори (частіше чоловіки) непритомніють.

6) Чи я щось отримаю за те, що здам кров?

У день здавання крові донор має отримати сніданок та обід за рахунок коштів медзакладу, що здійснює взяття крові. Або ж лікарня має відшкодувати донору вартість таких наборів харчування готівкою. Зазвичай це не більше 100 грн.

Крім цього, ви маєте право на додаткові пільги. Наприклад, у день здавання крові можете розраховувати на оплачуваний вихідний, незалежно від того, працюєте у державній чи приватній компанії. А донорів-студентів звільняються від занять. Повний перелік пільг для донорів є у статті 9 Закону України «Про донорство крові та її компонентів».

7) Гаразд, переконали. Хочу здати кров. Із чого починати?

Донорську кров у Рівному можна здати Рівненській обласній станції переливання крові, що на вулиці Степана Бандери, 31, а також в Обласній Консультативній Поліклініці, на вулиці Київській, 78. Щоб знайти пункт прийому крові в інших містах, можна використати пошуковик ДонорUA.

Згідно українського законодавства, донор може здавати кров у будь-якому центрі крові незалежно від того, де він прописаний. Часто трапляються випадки, коли працівники центрів крові відмовляють у донації донорам з пропискою в інших областях.  Перед тим, як іти в медзаклад, обов’язково ознайомтеся з переліком протипоказань.

8) Які є протипоказання і обмеження? У мене можуть і не взяти крові?

Так, і причин на те більш ніж достатньо. Гарна новина — вони всі прописані в законі і є у вільному доступі. Погана новина — їх багато.

Наприклад, критичні дні у жінок є підставою для тимчасової відмови у здаванні крові (5 днів). Також має минути певний час після проколювання вуха чи видалення зуба.

Звісно, заборонено здавати кров тим, хто має певні захворювання, наприклад, туберкульоз чи гастрит.

9) Гаразд, спробую. Як діяти далі?

Готуватись до здавання крові потрібно впродовж двох днів. У цей час не можна вживати алкоголю. Також напередодні не можна їсти жирної, смаженої та копченої їжі, яєць, молочних продуктів. Безпосередньо у день здавання крові бажано відпочити, легко поснідати та не планувати серйозних справ та інтенсивного фізичного навантаження. В медзаклад із собою потрібно взяти паспорт.

Окрім аналізу крові, потенційний донор проходить медичний огляд, під час якого лікар вимірює тиск, температуру, пульс, розпитує про самопочуття. Перед процедурою кожен потенційний донор має заповнити спеціальну «анкету донора», в якій відповідає на питання про стан свого здоров’я і колишні захворювання.

Остаточне рішення про допуск до кровоздавання здійснює лікар-трансфузіолог, який оцінює й психоневрологічний стан донора і може заборонити процедуру, запідозривши вживання наркотиків, алкоголю чи ведення асоціального способу життя.

10) Знаю, що в Україні є «заслужені донори». Хто це такі і як ним стати?

Якщо процедура здавання крові вам сподобається і ви повторите її 100 разів — отримаєте звання Почесного або Заслуженого донора України з відповідною відзнакою та додатковими пільгами. Як-от, наприклад, безкоштовне протезування зубів, 50%-ва знижка на ліки чи пільгова позика на будівництво житла.

Звання «Почесний донор України» удостоєні наразі понад 100 тисяч осіб. А одному з донорів, який здав кров 700 разів, присвоєно звання «Герой України».

Теги:
Останні новини
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward