5 місць Рівненщини куди варто поїхати

event 14:11 Понеділок 10 Липня 2017

Вони сховалися у тіні вікових дерев, чи розташувалися зовсім поруч із об’єктами туристичного паломництва. Поки сотні людей їдуть до Тараканівського Форту чи Тунелю Кохання, сюди приїжджають лише декілька туристів на день.  Тут набагато вільніше дихається і можна навіть залишитися наодинці. Ці місця бережуть атмосферу Рівненщини. Та чому ж бережуть? Вони її створюють.

Юзефінський дуб. Ви коли-небуть обіймали ціле дерево? А те, якому більше тисячі років? А те, яке вважається оберегом? Щоб охопити могутній стовбур Юзефінського дуба, треба, аби за руки взялося п’ятеро  людей. Його називають патріархом, бо вважають, що дереву більше 1300 років. А ще місцеві мешканці вірять, що це віковічне дерево їх оберігає.  Юзефінський дуб має статус найстарішого. Саме тому він потрапив у Книгу рекордів України.

Також, у селі Глинне існує повір’я, що дуб допомагає у народжуваності дітей. Тому, молоді в день свого весілля обов’язково повинні обійняти дуба. Може через це село Глинне займає перше місце у Європі по народжуваності дітей.

Завітавши сюди ви також зможете прогулятися територією колишньої садиби пана Юзефа, де збереглося чимало старих дерев.

Розташування: Глинне, Рокитнівський район, Рівненська область.

55913868.fhab7rjia2.W665

Наступним у нашому списку є Регіональний ландшафтний  парк «Надслучанський». Тут є і руїни замку, і драматичні легенди про прекрасну і нещасну князівну, і затишні агросадиби для туристів. Ну і, звісно, місцевість дуже мальовнича. За це її називають «Надслучанською Швейцарією».  Случ тече між критих, порослих лісом, часто скелястих берегів, складених гранітами та гнейсами палеопротерозойського віку (біля 2 млн. р.). На ділянці біля с. Губків місцевість носить назву “Соколині Гори”. Найбільш мальовничою є скеля Князь – гора заввишки 60-70 м. на вершині цієї скелі збереглися руїни середньовічного замку й залишки городища древлян. В багатому рослинному світі цих місць разом з типовими представниками поліської флори зустрічаються рідкісні для Полісся степові види.

Розташування: лівий та правий берег р. Случ між с.м.т. Соснове та с. Устя Березнівського р-ну, Рівненської обл.

Sokolyni_Hory_RB

У селі Красносілля Гощанського району зберігся побудований ще в 1895 році старовинний вітряк – архаїчний, суворої архітектури, один з найстаріших в Україні. Такі млини не мали різьблених прикрас чи ганків. Стіни вертикальні, каркасної будови, обшиті дошками до самого низу. З чотирьох кутів вітряк спирається на колодки. Увесь корпус вітряка разом з механізмом для розмелювання, крилами та валом обертається залежно від вітру. У центрі нерухомої хрестовини закріплений стовп, так званий штибер. Це кістяк вітряка. Довкола нього і обертається вся система.

У цьому селі регулярно проводиться фестиваль «Красносільські вітряки» – свято народної творчості, історії та побуту, яке відвідують туристи Рівненської та інших областей. Фестиваль проводиться щорічно з метою відродження та популяризації народних традицій, свят та обрядів, залучення дітей та молоді до народного мистецтва.

Розташування: Красносілля, Горщанський район, Рівненська область

24_20170515_8896

На північній околиці знайдені сліди давньоруського міста Муравиці, який згадувався в літописах під 1149 роком. Маленьке містечко у 1566 р. належало сім`ї Ходкевичів. І саме тут, на живописних берегах спокійної Ікви володарі Млинова в 1780 році побудували великий палацовий ансамбль. Для розробки проекту був ангажований архітектор короля Польщі Станіслава-Августа Є. Шрегер – представник школи модного тоді класицизму.Парк_біля_садиби_графа_Ходкевича.смт.Млинів_02

У флігелі палацу родини Ходкевичів, що є пам’яткою архітектури національного значення кінця XVIII ст., нині розміщений Млинівський краєзнавчий музей, який по праву вважається візитною карткою селища. Відвідавши музей ви дізнаєтесь багато цікавого про історію, природу, етнографію та визначних особистостей нашого краю. Цікавим для відвідувачів є підвальне приміщення музею, з яким пов’язано чимало історій з життя графської родини. Якщо ви романтик, захоплюєтесь містичними легендами, бажаєте поринути у минуле, зустрітися з привидами палацу, вам неодмінно потрібно завітати на нічну екскурсію до Млинівського краєзнавчого музею.

Розташування: Млинів, Рівненська область.

Парк_біля_садиби_графа_Ходкевича.смт.Млинів_03

Маєток Стецьких — історичний комплекс, розташований на берегах р.Стави у с. Великі Межирічі. До його складу входили палац, два флігелі, парк із ботанічним садом і штучним ставом, будинки для челяді, стайня, псарня, фільварки, костел із родовим склепом. Будував його хорунжий граф Ян Стецький, причому на місці із залишків старої фортеці. Вважається, що проект розробляв італійський емігрант, котрий дослужився до польського королівського архітектора Доменіко Мерліні. В Україні його авторство приписують палацам в Маліївцях, Вороновиці та в Дубно. Проте за іншими даними автором Межиріцького палацу є визнаний тоді майстер Шимон Богуміл Цуг, виходець із Саксонії й очевидно що єврей за походженням. До двоповерхової центральної будівлі в стилі пізнього класицизму галереями долучено два бокових павільйони. Парадний і садовий фасади прикрашені портиками з колонами.  Збудовані колом будівлі оточують затишне внутрішнє подвір’я. За ним за часів сина засновника Юзефа Стецького було розбито перший на Волині ботанічний сад. Деякі залишки пейзажного парку видно й досі. Маєток після польського повстання початку 1830-х було конфісковано царським урядом. Внутрішнє оздоблення розкішного колись палацу, як не дивно, місцями вціліло.Палац_маєтку_Стецьких

Поруч з маєтком можете побачити костел Святого Антонія. Побудований у 1702–1725 роках коштом тодішнього володаря села, краківського старости, князя Єжи Домініка Любомирського. Архітектором був Войцех Лєнартович, майстер любомирського цеху каменярів і каменотесів, автор проектів костелів Успіння (Угнів), святого Марка (Варяж) та Новоукраїнки. Консекрацію храму 1725 року провів єпископ Стефан Богуслав Рупньовський.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Вибудований в індивідуальному стилі Войцеха Ленартовича з грою різновеликих об’ємів, кожний з яких має свій, бароковий за характером фронтон.

Костел кам’яний, зального типу з хорами, був орган. Абсида прямокутна. Склепіння хрещаті. Інтер’єри зруйновані. Західний фасад у стриманих формах бароко з тонкими пілястрами і двома бічними вежами зі сходинками нагору. Вежі мають ніші для скульптур у 2 яруси. Тепер покинутий, стоїть пусткою та потребує реставрації, ніяк не використовується.

В листопаді 2014 року поблизу храму були перепоховані знайдені всередині на нижньому поверсі людські останки

Розташування: Великі Межирічі, Корецький район , Рівненська область.

Теги:
Останні новини
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
11.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward