Дешеві ліки будуть тоді, коли розпродадуть дорогі

event 18:29 Вівторок 07 Лютого 2017

Напередодні візиту до Рівного в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун містом поширилися чутки, що приїзд столичної гості зумовлений вивченням перспективи перетворення Рівненського медичного коледжу в інститут. Попри те, що Уляні Супрун імпонує така ідея, мова про реформування навчального закладу наразі не йде. Та урядовець завітала до медколеджу, бо, як пояснила, що коли буває в регіонах України, то любить спілкуватися з молоддю, аби знати про її настрої і бачення розвитку галузі охорони здоров’я.

Разом з тим, перше питання, яке задали в.о. міністра охорони здоров’я місцеві спеціалісти, стосувалося анансованого урядом здешевлення цін на ліки.

Вчора на засіданні Кабміну, – повідомила Уляна Супрун, – ми продовжили цей перехідний період для наших виробників, імпортерів і аптечних мереж, щоб вони могли продати ліки, виготовлені та закуплені до регулювання цін. У нас з ними є домовленість, що вони поступово будуть знижувати ціни і вже зараз відбувається їх здешевлення в аптеках. Ми хочемо, щоб до 1 квітня всі ціни були на рівні тих, що в референтних країнах. Але намагаємося все зробити так, щоб цей процес не призвів до проблеми – зникнення медикаментів з поличок аптек. Вже маємо зниження цін на 40 відсотків ліків, які є в нозологіях. Коли розпочнеться програма відшкодування коштів, то з 1 квітня відбудеться зниження цін на ліки до референтних.

– Як позначиться на якості  послуг реформування низової ланки медицини, коли кожна людина матиме можливість самостійно обирати собі лікаря?

– Думаю, що ми всі хотіли б обирати свого лікаря, а не йти до того, який є в поліклініці. Дуже важливо, щоб ми мали лікаря, який буде опікуватися нами. Лікаря, який буде займатися не лише лікуванням, а й профілактикою – вимірювали тиск, рівень цукру в крові, здійснювали раннє виявлення тієї чи іншої хвороби. Тобто, щоб ми не чекали доки захворіємо і тоді вимушено йшли до лікаря, а щоб зберігали своє зборов’я.

Які нововведення планує запровадити міністр найближчим часом у медичній галузі, про це читайте у найближчому номері «7 днів».завантаження

 

 

Теги:
Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward