Тепер лише 30 хв! “Єдине вікно”, тривалість проходження державного контролю при митному оформленні підприємств обіцяють зменшити майже вдвічі

event 14:17 Четвер 06 Липня 2017

19807364_1819596075021739_18650984_o

19820813_1819596038355076_1709374737_oГО “Час-Дій” , сьогодні 6 липня прийняла участь в засіданні громадської ради, щодо удосконалення реалізації принципу «єдиного вікна» під час здійснення митного, санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фіто-санітарного, екологічного, радіологічного та інших видів державного контролю принесло очікувані зміни. Де відбулось підписання меморандуму про співпрацю в удосконаленні реалізації принципу «єдиного вікна».

Рівненська обласна державна адміністрація, Головне Управління Держпродспоживслужби у Рівненській області, Державна екологічна інспекція у Рівненській області, Рівненська митниця ДФС, Рівненська регіональна служба державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на державному кордоні Рівненська торгово-промислова палата, Територіальне відділення АППУ в Рівненській області зобов’язались підписати та дотримуватись меморандуму щодо мінімізації корупційних ризиків та співпраці, полегшенню та спрощенню проходження державного контролю при митному оформленні підприємств.

Метою даного меморандуму є:

  • реалізація на практиці положень постанови Кабінету Міністрів України від 25 травня 2016 р. №364 щодо реалізації принципу єдиного вікна під час здійснення митного санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного, радіологічного та інших видів державного контролю;
  • оптимізація і спрощення процедури державного контролю при митному оформленні;
  • забезпечення своєчасного інформаційного обміну між підприємствами, митницею та іншими контролюючими органами;
  • запобігання фізичного контакту між представниками підприємств і посадовими особами митниці та інших контролюючих органів;
  • автоматизації процесів;
  • сприяння міжнародній торгівлі;
  • створення сприятливого клімату для розвитку підприємництва;
  • зниження витрат підприємств.

Підписання складеного меморандуму зобов’язує усі сторони до максимального вдосконалення  та оптимізації процесів проходження митного контролю. Оптимального та ефективного функціонування «єдиного вікна», під час здійснення митного, санітарно-епідеміологічного та інших видів державного контролю, що забезпечить більшу проходження контролю більшої кількості підприємств( на даний момент середня тривалість проходження контролю підприємством триває близько 50 хв, підписання меморандуму зобов’язує оптимізувати даний процес до 30 хв, скоротивши часові етапи проходження).

До прикладу: при ввезенні товарів на митну територію України уповноважена на здійснення відповідного контролю  посадова особа, протягом тридцяти хвилин з моменту отримання через інформаційну систему з використанням спеціального програмно-інформативного комплексу електронного повідомлення і сканованих документів, приймає в порядку, встановленому законодавством, одне з таких рішень про:

–        завершення відповідного виду державного контролю;

–        відмову в завершенні здійснення контролю;

–        необхідність проведення огляду товарів;

–        необхідність проведення огляду товарів та відбору зразків;

–        необхідність проведення додаткової обробки товарів(фумігації, знезараження, нанесення відповідного маркування тощо);

–        необхідність повернення вантажу за межі митної території України;

–        необхідність знищення вантажу і вносить до інформаційної системи інформацію про прийняте рішення.

У випадку неможливості завершення відповідного виду державного контролю протягом тридцяти хвилин з моменту отримання електронного повідомлення і сканованих документів у зв’язку з необхідністю проведення огляду товарів та/або відбору зразків, контролюючі органи одночасно проводять такий огляд та/або відбір зразків протягом однієї робочої години від часу, запропонованого декларантом.

Результати державних видів контролю відображатимуться в модулі  «Єдине вікно» АСМО «Інспектор». Інші контролюючі органи не проставлятимуть відбитки штампів на товаросупровідних документах, а митниця не вимагатиме наявності таких штампів.

Оригінали документів, необхідні для здійснення згідно із законодавством відповідного виду державного контролю, пред’являються та або передаються підприємством контролюючому органу під час проведення огляду товарів чи відбору зразків на вимогу відповідного контролюючого органу.

Сприятимуть впровадженню та функціонуванню принципу «єдиного вікна», у тому числі шляхом надання матеріально-технічного забезпечення уповноваженим на здійснення відповідного виду державного контролю посадовим особам.

 

Теги:
Останні новини
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
11.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward