Коли і для кого стануть обов’язковими касові апарати?

event 12:46 Четвер 26 Березня 2015 НАШІ ІНІЦІАТИВИ

cdГО «Час-Дій» інформує підприємців про обов’язковість впровадження касових апаратів. З першого червня цього року платники єдиного податку ІІІ групи зобов’язані будуть перейти на касові апарати (регістратори розрахункових операцій, далі – РРО). Платники єдиного податку ІІ групи повинні будуть зробити те ж саме через півроку. Вимога не стосується платників єдиного податку (фізичних осіб – підприємців) ІІ і ІІІ груп, які здійснюють діяльність на ринках, провадять продаж товарів дрібнороздрібної торговельної мережі через засоби пересувної мережі, а також платників єдиного податку І групи.

Вимоги закону охоплюють більше як 30000 підприємців. Таким чином у підприємців, що підпадають під дані категорії лишилося 2 (або 8 для ІІ групи) місяців щоб:

  • придбати відповідний тип РРО;
  • заключити договір з обслуговуючою фірмою;
  • підключитися до системи і розпочати використовувати РРО.

Це може влетіти у копієчку для малого і середнього бізнесу, оскільки вартість касових апаратів становить від 5000 грн. і вище, крім того вони потребують обов’язкового регулярного обслуговування, що також додає витрати.

Варто також звернути увагу на самі організації, які займаються обслуговуванням РРО. Насправді це маловідомі організації, обрані за невідомо якими критеріями, що створює можливості для застосування корупційних схем.

Ще однією проблемою може бути закладення додаткових витрат із купівлі та обслуговування РРО підприємцями у вартість їх продукції, товарів і послуг.

Однак є й позитивні ефекти впровадження РРО в малому та середньому підприємництві. Відсутність чіткої фінансової звітності сприяє тіньовому обігу у малого та середнього підприємництва. Податковий тиск змушує підприємців приховувати свої реальні доходи, оскільки вони втрачають переваги єдиного оподаткування, а розширення бізнесу може призвести не до збільшення прибутку, а до збільшення податків та інших платежів і витрат у такій мірі, що відпадає будь-яка привабливість такого розширення для підприємця. Як наслідок – держава недоотримує податки, а підприємці не розвивають свій бізнес.

Обов’язковість РРО хоч і не вирішує цих проблем, однак може стати додатковим інструментом контролю за діяльністю підприємців. Видача чеків споживачам також уможливлює здійснення механізмів захисту у разі виникнення спору щодо якості товару чи наданих робіт, послуг.

Важливим моментом є також те, що впровадження РРО звільняє підприємців від додаткових перевірок. Мораторій на перевірки впроваджений для підприємців – платників єдиного податку ІІ і ІІІ груп, які в період з 1 січня 2015 року до 30 червня 2015 року включно, розпочали використовувати зареєстровані, опломбовані в установленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО. Так вони звільняються від проведення перевірок з питань дотримання порядку застосування РРО відповідно до норм Податкового кодексу від дати початку застосування РРО до 01 січня 2017 року.

Вбачаємо за доцільне замість обов’язковості введення РРО створити такі умови, які б сприяли добровільному переходу до їх використання малим і середнім бізнесом. Крім того введення прозорої системи адміністрування касових апаратів допоможе уникнути корупційних схем під час переходу на їх використання і здійснення їх обслуговування.

Останні новини
29.03.2024, П’ятниця
28.03.2024, Четвер
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
Читати більше новинarrow_forward