З 1 січня 2017 року вступили в силу поправки до Податкового кодексу України, згідно з якими вводиться транспортний податок, новий акцизний збір на автобуси і вантажний транспорт, акциз

2

на електродвигуни, а також відновлений акцизний збір на переобладнані автомобілі. Рішення було запропоновано Кабінетом міністрів України в рамках проведення податкової реформи і прийнятих Верховною Радою. Згідно з нововведеннями, тепер власники автомобілів з об’ємом бензинового або дизельного двигуна понад 3 тисяч куб. см і не старше 5 років будуть зобов’язані сплачувати річний податок в розмірі 25 тисяч гривень. Згідно початковим проектом закону, в розряд оподатковуваних потрапляли автомобілі з об’ємом дизельного двигуна від 2,5 тисячі куб. см, але, зважаючи на   об’єм двигуна, який підпадає під податок, був збільшений.

З 1 січня вводений новий акциз на автобуси і вантажні автомобілі. На нові автобуси акциз встановлено в розмірі 0,003 євро за 1 куб. см двигуна, на старі – в розмірі 0,007 євро за 1 куб. см. Причому на автобуси, які експлуатувалися більше 8 років, ставка податку підвищується в 20 разів.

На нові вантажівки, в залежності від тоннажу, ставка акцизу встановлюється на рівні від 0,01 євро до 0,016 євро за 1 куб. см. На автомобілі, використані не більше 5 років, ставка акцизу зростає в два рази, а на використані більш 8 років – в 20 разів.

Також потраплять під оподаткування електромобілі. Ставка акцизу за один електродвигун складе 109 євро. Крім того, в залежності від об’єму двигуна і терміну експлуатації збільшиться акцизний збір на легкові автомобілі.

Знову буде стягуватися акциз на переобладнані легкові автомобілі, які були ввезені як комерційні, тобто без сплати акцизу. В якості компенсації зростання податків уряд скасував збір за першу реєстрацію автомобіля, який в залежності від об’єму двигуна становив від 3,82 до 69,99 гривні за 100 куб. см.

Також Верховна Рада проголосувала за закон про введення тимчасових спецмита на імпорт автомобілів, згідно з яким додатковий імпортний збір на транспортні засоби складе 5% і буде сплачуватися протягом року. Але цей закон вступить в силу тільки після узгодження з Єврокомісією.

Як відомо, в квітні 2014 року уряд прийняв закон про скасування екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів і оподаткування акцизним податком операцій з переобладнання ввезеного на митну територію України транспортного засобу в підакцизний легковий автомобіль.

На сьогоднішній день в Україні діє ввізне мито на легкові автомобілі в розмірі 10%.