Гарячі питання щодо податків

event 15:11 Понеділок 03 Жовтня 2016 НАШІ ІНІЦІАТИВИ

Чи має можливість cуб’єкт господарювання, який реалізує пальне кінцевому споживачеві, скласти акцизну накладну за щоденними підсумками операцій при здійсненні розрахунків у безготівковій формі через установи банку (у т. ч. якщо кошти перераховуються з розрахункового рахунку покупця на рахунок продавця)?

Акцизна накладна складається платником податку в день реалізації пального при кожній повній або частковій операції з реалізації пального. Суб’єкт господарювання, який реалізує пальне кінцевому споживачу має можливість складати акцизні накладні за щоденними підсумками операцій (якщо акцизні накладні не були складені на ці операції) окремо за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД у т. ч. якщо розрахунки за такі операції проводяться через банківську установу (безпосередньо на поточний рахунок особи, що реалізує пальне).

 

Чи має право особа при анулюванні реєстрації платника ПДВ на повернення суми ПДВ, що задекларована в рахунок зменшення податкових зобов’язань наступних податкових періодів?

Повернення суми ПДВ, яка задекларована платником податку в рахунок зменшення податкових зобов’язань наступних податкових періодів та яка залишається непогашеною податковими зобов’язаннями, що нараховані ним при анулюванні реєстрації платника ПДВ, нормами Податкового кодексу України не передбачено.

 

Яким чином виправити помилку, якщо в Єдиному реєстрі акцизних накладних зареєстрована акцизна накладна, що складена на операцію, яка не відбулась (у т. ч. невірно вказано дату складання, порядковий номер або зареєстровано двічі одну операцію)?

Якщо особою, що реалізує пальне зареєстрована в Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі – ЄРАН) помилкова акцизна накладна (складена двічі на одну операцію), або якщо в акцизній накладній невірно вказані дата складання чи порядковий номер, то особа, що реалізує пальне повинна скласти розрахунок коригування акцизної накладної на зменшення всього обсягу пального, що був зазначений в такій акцизній накладній.

У разі коригування акцизної накладної, яка була надана отримувачу пального, особа, що реалізує пальне направляє такий розрахунок коригування такому отримувачу пального для реєстрації його в ЄРАН.

У разі коригування акцизної накладної, надання якої отримувачу пального не передбачено (складеної неплатникам акцизного податку або за іншими операціями, ніж реалізація пального отримувачам пального), особа, що реалізує пальне самостійно реєструє такий розрахунок в ЄРАН.

Після чого, у разі необхідності на здійснену операцію складається та реєструється в ЄРАН акцизна накладна з зазначенням правильних реквізитів (дати та/або порядкового номеру). При цьому реєстрація в ЄРАН розрахунку коригування та/або нової акцизної накладної здійснюється з дотриманням терміну реєстрації, встановленого Податковим кодексом України.

 

Чи повинна особа, зареєстрована платником акцизного податку, складати акцизні накладні при реалізації талонів (смарт-карток тощо) на пальне?

Особа, зареєстрована платником акцизного податку, не повинна складати акцизні накладні при реалізації талонів (смарт-карток тощо) на пальне. Акцизна накладна складається особою, яка здійснює операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального, у т. ч. через автомобільні заправні станції чи автомобільні газові заправні станції за талонами (смарт-картами).

 

Чи може неприбуткова організація, включена до Реєстру неприбуткових установ та організацій, здійснювати підприємницьку (комерційну) діяльність, яка не встановлена установчими документами, але доходи (прибутки) від якої використовуються для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами?

Обмежень щодо здійснення неприбутковою організацією, що включена до Реєстру неприбуткових установ та організацій, підприємницької діяльності, яка не встановлена установчими документами, нормами Податкового кодексу України (далі – ПКУ) не передбачено. Діяльність неприбуткової організації повинна здійснюватись у межах норм відповідного закону, що визначає правові і організаційні засади діяльності такої неприбуткової організації.

Отже, доходи (прибутки), отримані неприбутковою організацією від підприємницької діяльності, мають використовуватись виключно для цілей, що передбачені установчими документами. При цьому отримання таких доходів (прибутків) має відповідати вимогам закону, що регулює діяльність такої неприбуткової організації. У разі встановлення факту використання неприбутковою організацією отриманих доходів (прибутків) на інші цілі, ніж передбачені установчими документами, до такої неприбуткової організації застосовуються норми п.п. 133.4.4 п. 133.4 ст. 133 ПКУ.

 

Яким чином здійснюється перереєстрація неприбуткової організації при внесенні змін до установчих документів та яким чином подається заява і установчі документи до контролюючого органу?

Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року № 440 (далі – Порядок).

Згідно з п. 14 Порядку у разі зміни організаційно-правової форми неприбуткової організації, внесення змін до її установчих документів або установчих документів організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація (для первинних організацій політичних партій або професійних спілок), до контролюючого органу подається реєстраційна заява з позначкою «зміни», до якої додаються копії документів, відповідно до п. 6 Порядку. Заява та копії документів повинні бути подані протягом 10 робочих днів з дня державної реєстрації таких змін, а у разі, коли державна реєстрація змін не здійснюється, протягом 10 робочих днів з моменту виникнення вказаних у п. 14 Порядку обставин.

Пунктом 15 Порядку визначено, що за результатами розгляду реєстраційної заяви з позначкою «зміни» контролюючий орган відповідно до пунктів 7 і 8 Порядку вносить записи (зміни) до Реєстру неприбуткових установ та організацій (далі – Реєстр) та видає неприбутковій організації рішення про повторне включення неприбуткової організації до Реєстру або про зміну ознаки неприбутковості, або про відмову у повторному включенні організації до Реєстру.

Під час повторного включення неприбуткової організації до Реєстру ознака неприбутковості та дата її присвоєння не змінюються.

Теги:
Останні новини
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward