Чи може ФОП включати ремонт майна до вартості витрат?

event 15:17 Четвер 02 Квітня 2015 НАШІ ІНІЦІАТИВИ

18995Фізична особа – підприємець (ФОП), яка використовує в господарській діяльності власне майно, яке прямо пов’язане із виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг, вправі вносити таке майно до витрат кошти, витрачені на ремонт (поліпшення) такого майна, (у тому числі і касового апарата), на основі господарських договорів, де передбачені умови експлуатації та ремонт цього майна.

(Про зміни у законодавстві щодо обов’язковості встановлення і використання касових апаратів читайте також: Коли і для кого стануть обов’язковими касові апарати?)

Згідно п. 172.2 ст. 177 Податкового кодексу України об’єктом оподаткування є чистий оподаткований дохід – різниця між загальним оподатковуваним доходом та документально підтвердженими витратами, які пов’язані із господарською діяльністю. Для ФОПів, які оподатковуються на загальній системі оподаткування, визначений перелік таких витрат у пп. 174.4.4 п. 174.4 ст. 174 Податкового кодексу України.

Серед іншого, до витрат, що зменшують об’єкт оподаткування належать оплата оренди, ремонт та експлуатація майна, яке використовується в господарській діяльності, якщо це майно прямо пов’язане із виробництвом товарів, виконання робіт, наданням послуг.

Ст. 776 Цивільного кодексу України зазначає хто повинен проводити ремонт речі переданої у найм (оренда одна із форм найму і якщо інше не передбачено законом чи договором до оренди застосовуватимуться загальні умови щодо найму). Таким чином, якщо інше не передбачено договором чи законом, поточний ремонт здійснюється наймачем (орендарем), а капітальний – наймодавцем (орендодавцем) за рахунок наймача чи наймодавця відповідно.

Капітальний ремонт проводиться у строки, передбачені договором або у розумний строк, якщо необхідність ремонту викликана невідкладною потребою. При чому у разі нездійснення наймодавцем (орендодавцем) капітального ремонту речі, що перешкоджає її використанню згідно її призначення та умов договору найму (оренди), наймач вправі:

  1. відремонтувати річ, врахувавши вартість ремонту в рахунок оплати за користування річчю (орендну плату), або вимагати відшкодування вартості такого ремонту;
  2. вимагати розірвання договору та відшкодування збитків.

Таким чином, якщо ремонт майна буде виконано і оплачено особою, яка за законом або договором не зобов’язана його робити, вона не може вносити кошти, витрачені на такий ремонт до витрат, що зменшують об’єкт оподаткування.

Останні новини
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward