БЛОГ

Тетянин день – 2022: дата, історії, традиції і прикмети

Тетянин день – християнське свято, яке припадає на 25 січня згідно з григоріанським календарем.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Тетянин день: історія свята

Дата святкування Тетяниного дня обрана не випадково. Його почали відзначати ще в далекому III столітті в пам’ять святої мучениці Татіани. І події з цим днем пов’язані далеко не святкові.

Свята мучениця Татіана Римська проживала в Італії у II-III століттях. Дівчина була з багатого і знатного роду, отримала гідну освіту і виховувалася в дусі християнства. А після досягнення повноліття дала обітницю цнотливості.

У той час народ в Італії будував храми і поклонявся поганським богам, а християнство перебувало в переслідуванні. Татіана стала однією з перших справжніх християнок. За переказами, коли її схопили і змусили вклонитися статуї Аполлона, Татіана промовила молитву Христу, і стався землетрус, який зруйнував храм і статую язичницького бога.

З Татіаною відбувалося ще багато чудес, після звірячих мук вона залишалася неушкодженою, що лише посилювало віру в Христа, але кати все-таки стратили її. День страти припадає на 25 січня 226 року за новим стилем.

А в 1755 році Тетянин день став ще й студентським святом. Його історія пов’язана з тим, що в цей день імператриця Єлизавета Петрівна підписала указ про заснування Московського університету. Це був перший навчальний заклад в Російській імперії такого високого рівня. Засновником університету став генерал-ад’ютант Іван Шувалов, мати якого, Тетяна, якраз 25 січня відзначала свій день народження.

Цей історичний збіг став приводом для всіх студентів відзначати свій день 25 січня, а святу Тетяну вважати покровителькою наук і студентства. До слова, в Україні святкують два Дні студента: 25 січня і 17 листопада. Один з них збігається з Тетяниним днем, а інший приурочений до Міжнародного дня студента.

Традиції Тетяниного дня

Сценарій у Тетянин день завжди був очевидний: студенти організовували гучні святкування, виступи, концерти і гуляння, а також вітали улюблених викладачів. На жаль, у 2021 році в зв’язку зі складною епідеміологічною ситуацією від масових заходів доведеться відмовитися, а вітаючи всіх, хто причетний до свята студентів, важливо дотримуватися запобіжних заходів.

А ось в давні часи наші прабабусі, щоб прискорити прихід тепла і весни, пекли в день Тетяни коровай у формі сонця і пригощали всіх домочадців.

В ніч з 24 на 25 січня – хороший час для ворожінь на долю, наречених і любов. Так що у дівчат є можливість зібратися в Тетянин день і весело провести час, а заодно і дізнатися, яка доля їх чекає, і коли вони одружаться.

Читайте також: День Тетяни 2022: красиві привітання у віршах та прозі

Прикмети Тетяниного дня

У студентів існує прикмета, що в день Тетяни всі студенти п’яні. Так що непитущим навчання буде даватися гірше.

Цікаво в день Тетяни спостерігати за погодою. Тепло на 25 січня обіцяє посушливе літо. Сніг – провісник літніх дощів. А ось ясний і морозний Тетянин день приведе приємне і комфортне тепле літо без сильних перепадів температури.

А ще вважається, що в Тетянин день народжуються справжні господині, хазяйки і умільці. Так що не забудьте привітати всіх знайомих Тетян з їх іменинами.

Джерело

Б. Радько

Недавні новини

Забутий суперфуд: поживний щавель, який збагатить ваш раціон

Якщо ви хочете розширити свій вибір листової зелені на ринку, щавель – це зелень, яку…

8 години ago

Як правильно приготувати спаржу: 4 швидкі способи

Настав сезон спаржі – вишуканого овочу, сповненого корисних елементів та вітамінів. Спаржа готується дуже швидко,…

10 години ago

Шикарний блиск за 5 хвилин: цей простий трюк у душі зробить волосся, як у рекламі

Ви коли-небудь бачили волосся, яке так блищить, що схоже на дзеркало? Звичайно, так — у…

11 години ago

Через які помилки можна втратити урожай груш: не всі садівники знають

Груша – невибагливе дерево і при належному догляді за рослиною, плоди виростають смачними, соковитими та…

12 години ago

На Закарпатті жителька Ужгорода постане перед судом за організацію азартних ігор онлайн

Детективи Бюро економічної безпеки завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо незаконного проведення азартних ігор,…

13 години ago

Вдарив, а потім викрав телефон: поліцейські Дніпра оголосили підозру зловмиснику

Вчора ввечері, 16 травня, у Дніпрі 37-річний чоловік напав на 40-річного перехожого та відібрав у…

13 години ago