Перші ознаки вагітності

event 11:25 Четвер 24 Грудня 2020 БЛОГ

Перші симптоми вагітності часто не помічають майбутні матері. Обов’язково перевірте, які зміни в організмі з’являються на її ранніх термінах.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Питання про перші симптоми вагітності — одне з перших, яке найчастіше ставлять молоді жінки. На нього складно знайти однозначну відповідь, адже ознаки, які можуть означати початок вагітності, мають здатність виникати і з інших причин.

Перші симптоми вагітності можна помітити вже через 10-14 днів після зачаття. У більшості випадків вони слабо виражені, і потрібно дуже постаратися, щоб вловити тонкі зміни в організмі. Цікаво, що ці зміни не так-то просто помітити, адже більшість з них також з’являються у разі застуди або харчового отруєння.

Симптоми вагітності на ранніх термінах є результатом гормональних змін, які відбуваються від моменту запліднення яйцеклітини. У одних жінок ознаки вагітності проявляються слабо, а у інших — дуже яскраво виражені симптоми зачаття.

У більшості жінок перші симптоми вагітності з’являються тільки через 4-6 тижнів після зачаття. У цей час можна спостерігати імплантаційну кровотечу, викликану імплантацією ембріона в матку. Зазвичай це має вигляд, як червоно-коричневі виділення, які мажуть, за 5-7 днів до передбачуваної менструації. Однак найбільша вираженість симптомів спостерігається в кінці першого триместру, тобто приблизно на 9-12 тижні вагітності.

Найбільш часті симптоми вагітності на ранніх термінах

Нудота і блювання

Нудота і блювання зазвичай турбують вранці або ввечері і, як правило, за першої вагітності. Такі ознаки є результатом високого рівня хоріонічного гонадотропіну (ХГЛ), гормону, що виробляється під час вагітності.

Психологічні чинники також впливають на інтенсивність нудоти. Згідно з дослідженнями, ці симптоми частіше зустрічаються у жінок, що живуть в стані тривоги і постійного стресу.

Аменорея

Перший симптом, найбільш сильно пов’язаний з вагітністю, — це відсутність менструації в запланований термін.

Деякі джерела говорять, що першою ознакою вагітності також є кров’янисті виділення, тобто кровотеча імплантації, яка викликане імплантацією заплідненого ембріона в матці. 

Однак не завжди з імплантацією пов’язані кров’янисті виділення, мізерні і незвичайні менструації. Це досить типово для позаматкової вагітності і викидня.

Слід пам’ятати, що відсутність місячних необов’язково є характерною ознакою вагітності. Нерідко аменорея є наслідком порушення гормонального фону, тому без консультації гінеколога не обійтися.

Запаморочення і непритомність

Запаморочення виникає в результаті змін в кровообігу, які викликають розширення кровоносних судин. Завдяки цьому кров більш ефективно надходить до малюка, допомагаючи йому розвиватися. Як наслідок кров’яний тиск майбутньої мами знижується, і в мозок надходить менше крові, що призводить до запаморочення і непритомності.

Зміна апетиту

Підвищений апетит, який часто виникає в перші тижні вагітності, пов’язаний зі змінами гормонального балансу, а не з потребою дитини, що розвивається в поживних речовинах, як прийнято вважати. З цієї ж причини відзначаються і зміни в раціоні харчування — можуть подобатися продукти, до яких раніше була відраза, і навпаки.

Біль у молочних залозах

Чутливість, хворобливість і збільшення молочних залоз — результат гормональних змін в організмі вагітної жінки. Так, на початку першого триместру вагітності можна відзначати потемніння сосків і збільшення інтенсивності забарвлення вен на грудях.

Деякі майбутні мами відчувають хворобливі відчуття в грудях протягом всієї вагітності, але в більшості випадків дискомфорт минає після першого триместру.

Стомлюваність і сонливість

Сонливість і стомлюваність під час вагітності — це результат різкого збільшення прогестерону в організмі майбутньої мами. Крім сонливості і стомлюваності, може відзначатися і інший спектр емоцій — гіперчутливість, плаксивість, дратівливість або гіперактивність. Зміни настрою з’являються в перші тижні і часто супроводжують жінку (з більшою або меншою інтенсивністю) протягом всієї вагітності.

Біль у животі

Одним із симптомів вагітності також може бути біль у животі або внизу живота. Зазвичай така ознака нагадує хворобливість в дні менструації — тягнучий, терпкий біль з періодичними спазмами. Можуть спостерігатися метеоризм і закреп, що також може бути причиною болів у животі.

Чутливість до запахів

Ранньою ознакою вагітності є чутливість до певних запахів, таких як:

  • сигаретний дим;
  • запах кави;
  • косметика (особливо парфумерія).

Водночас одні запахи стають приємними, а інші викликають сильний дискомфорт. Нерідко запахи, які раніше сприймалися нормально, на початку вагітності викликають нудоту і навіть блювоту.

Часте відвідування туалету

Першою ознакою вагітності є часте сечовипускання, яке викликане тиском збільшеної матки на сечовий міхур. Крім частого бажання мочитися, може розвиватися відчуття неповного випорожнення сечового міхура, що також пов’язано з ростом матки.

Зміна вагінальних виділень

Мабуть, це найперша і виражена ознака ранньої вагітності, але розпізнати його можуть не всі. Після запліднення та імплантації яйцеклітини в організмі жінки починаються швидкі гормональні зміни.

По-перше, збільшується кровопостачання, шийка матки зазнає певних змін, з’являється посилене виділення слизу. Деякі жінки зможуть розпізнати ці симптоми вагітності в перші кілька тижнів, особливо якщо вони знають своє тіло і регулярно стежать за вагінальними виділеннями. Якщо під час овуляції в більш ранніх циклах була сухість піхви, то тепер з’являється кремоподібний слиз. Саме такі зміни виділень повинні наштовхнути на думку про можливе зачаття.

Незвичайні симптоми вагітності:

Іноді в перші дні вагітності можна помітити інші симптоми, жо того ж досить нетипові:

  • втрата ваги;
  • поява припливів гарячки;
  • дивні сни;
  • підвищений статевий потяг;
  • печія.

Щоб переконатися в перебігу вагітності, пройдіть тест, який можна придбати в аптеці або здайте аналіз крові на рівень бета-ХГЧ, який з’являється через кілька днів після зачаття. 

Ознаки вагітності на першому тижні 

Симптоми вагітності на першому тижні пов’язані з імплантацією ембріона і гормональним штормом, який починається через запліднення, тобто з’єднання яйцеклітини і сперми. На жаль, ці ознаки не такі характерні, щоб одразу можна було сказати: “Так, я вагітна”. До того ж перші симптоми ранньої вагітності дуже схожі на симптоми ПМС, за рахунок чого їх часто плутають.

Однак можна виділити деякі ознаки, які характерні для ранньої вагітності, їх можна помітити в перший тиждень:

  • збільшення вагінальних виділень;
  • підвищення температури тіла до 37 градусів;
  • стомлюваність і дратівливість.

Особливо слід звернути увагу на підвищення температури. Варто відзначити, що це не разове підвищення, а постійне. Якщо протягом 5-7 днів спостерігається температура 37, цілком ймовірно відбулося зачаття.

Хибна вагітність і її симптоми

Уявна вагітність має ті ж симптоми, що і справжня, але, як правило, пов’язана з психологічними проблемами. Хибна або уявна вагітність найчастіше спостерігається у жінок, які страждають від безпліддя або намагаються тривалий час завагітніти.

Підказка для виявлення перших ознак вагітності:

  • підвищення температури тіла — через 1-3 тижні;
  • імплантаційна кровотеча — за 5-10 днів до менструації;
  • нудота — через 5-12 тижнів після зачаття;
  • збільшення молочних залоз — через 6-8 тижнів після запліднення. 

Читайте також: Місячний календар стрижок на січень 2020: в які дні краще стригти і фарбувати волосся

Останні новини
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward