БЛОГ

Хто такий Йоулупуккі: історія Санти з Фінляндії

Ледь не по всьому світу під час зимових святкувань мільйони дітей чекають на подарунки, які, як вони знають, їм принесе Дід Мороз, Маленький Ісусик, Святий Миколай, Санта-Клаус чи ж навіть Тол Бабай.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Таких персонажів просто безліч, адже в багатьох народів є свої унікальні традиції, свята, фольклорні персонажі, і фіни тут не виняток.

Останніми роками українці дізналися про існування фінського Йоулупуккі, про якого тепер часом можна почути й з радіо чи з телевізора. Що ж це за персонаж, яка його історія й чим він відрізняється від усім відомого Санти?

Хто такий Йоулупуккі?

Йоулупуккі у скандинавських країнах є чарівним дідом-дарувальником, який живе у Лапландії разом із ельфами-помічниками та обдаровує дітей подарунками на Різдво.

Якщо поцікавитися, що означає його ім’я — Йоулупуккі (фін. Joulupukki), то з’ясується, що перед нами “Різдв’яний цап”. Це пояснюється тим, що у всіх Нормандських країнах козел тісно пов’язаний зі святкуванням Різдва, і коріння такого зв’язку дуже давні, ще з дохристиянських святкувань.

У Середньовіччі Йоулупуккі одягався в костюм із козиної шкіри, а за іншим повір’ям – роздаровував подарунки, проїжджаючи верхи на козлику.

Сучасний Йоулупуккі практично злився з образом Санта-Клауса, і все ж зустрічаються й деякі особливості.

Так, місце проживання Йоулупуккі — гора Корватунтурі в Лапландії, де й розташована його майстерня, а не Північний полюс. На противагу Санті, який звик користуватися послугами ельфів, Йоулупуккі допомагають маленькі гноми тонтту, які не тільки вправні ремісники, а ще й непогано грають у хованки, слідкуючи за поведінкою дітей.

Згідно з легендою, ці ельфи живуть у Печері Еха, звідки слухають, як себе поводить кожна дитина протягом року, а потім передають цю інформацію Йоулупуккі, який натомість вже буде думати чи вітати цю дитину зі святами, чи подарувати їй полінце.

Також у дідуся є вірний друг та улюблена тварина – молодий північний олень Рудольф. Особливість Рудольфа в тому, що він має червоного яскравого носа, який освітлює шлях Йоулупуккі, коли той їде роздавати дарунки дітям.

На відміну від Санта-Клауса, Йоулупуккі не літає на санах з упряжкою оленів, а їздить по землі. У Фінляндії не заведено вішати панчохи, а Йоулупуккі особисто роздає подарунки, заходячи через головний вхід, інколи зі своїми помічниками тонтту. Заходячи до хати, Йоулупуккі промовляє фразу «Onkos täällä kilttejä lapsia?» (пер. Чи є тут чемні діти?), спілкується з мешканцями будинку.

Читайте також: Привітання з Новим роком 2021 для колег, друзів та рідних

Дмитро Гаврилюк

Кажуть журналісти - сидяча робота? Це не про Діму. Нашого Дмитра хлібом не годуй, а дай лише попрацювати в домашньому садку. В перервами між практикою, він ділиться секретами і лайфхаками своїх знань. А ще Діма морж! Інколи нам здається, що в його жилах тече антифриз! Наразі Діма вегетаріанець з 3-річним стажем, який розкаже вам усе про користь бобових і овочів. І часто пише про це у авторському блозі.

Недавні новини

Йому назавжди 29: Рівне провело в останню дорогу молодого захисника

У Рівному попрощалися з Героєм Михайлом Григорчуком. Захисник народився 27 грудня 1994 року у Рівному.…

29 хв. ago

Армія РФ завдала ударів по Львівщині: пошкоджені об’єкти критичної інфраструктури

Вранці, 27 квітня, росіяни завдали ударів крилатими ракетами та аеробалістичними ракетами "Кинджал" по двох об'єктах…

59 хв. ago

Гороскоп на 27 квітня за картами Таро: що чекає на всі знаки Зодіаку

Езотерики склали свої передбачення на 27 квітня 2024 року для всіх знаків Зодіаку. Що цікавого…

1 годину ago

Дощі покидають Україну: синоптики розповіли, якою буде погода на вихідних

На вихідних погода по всій Україні покращиться. Дощі покинуть територію нашої країни, тільки в неділю…

2 години ago

Гороскоп на 27 квітня: що чекає на всі знаки Зодіаку

Астрологи склали гороскоп на 27 квітня для всіх знаків Зодіаку. Дізнайтеся, що на вас чекає…

4 години ago

Як з кропиви приготувати добриво: поради городникам

Сезон висаджування розсади розпочався. Дачники поділилися секретом приготування корисного добрива з кропиви, яким вони підживлюють…

13 години ago