Хто такий Йоулупуккі: історія Санти з Фінляндії

event 13:41 Четвер 10 Грудня 2020 БЛОГ

Ледь не по всьому світу під час зимових святкувань мільйони дітей чекають на подарунки, які, як вони знають, їм принесе Дід Мороз, Маленький Ісусик, Святий Миколай, Санта-Клаус чи ж навіть Тол Бабай.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Таких персонажів просто безліч, адже в багатьох народів є свої унікальні традиції, свята, фольклорні персонажі, і фіни тут не виняток.

Останніми роками українці дізналися про існування фінського Йоулупуккі, про якого тепер часом можна почути й з радіо чи з телевізора. Що ж це за персонаж, яка його історія й чим він відрізняється від усім відомого Санти?

Хто такий Йоулупуккі?

Йоулупуккі у скандинавських країнах є чарівним дідом-дарувальником, який живе у Лапландії разом із ельфами-помічниками та обдаровує дітей подарунками на Різдво.

Якщо поцікавитися, що означає його ім’я — Йоулупуккі (фін. Joulupukki), то з’ясується, що перед нами “Різдв’яний цап”. Це пояснюється тим, що у всіх Нормандських країнах козел тісно пов’язаний зі святкуванням Різдва, і коріння такого зв’язку дуже давні, ще з дохристиянських святкувань.

У Середньовіччі Йоулупуккі одягався в костюм із козиної шкіри, а за іншим повір’ям – роздаровував подарунки, проїжджаючи верхи на козлику.

Сучасний Йоулупуккі практично злився з образом Санта-Клауса, і все ж зустрічаються й деякі особливості.

Так, місце проживання Йоулупуккі — гора Корватунтурі в Лапландії, де й розташована його майстерня, а не Північний полюс. На противагу Санті, який звик користуватися послугами ельфів, Йоулупуккі допомагають маленькі гноми тонтту, які не тільки вправні ремісники, а ще й непогано грають у хованки, слідкуючи за поведінкою дітей.

Згідно з легендою, ці ельфи живуть у Печері Еха, звідки слухають, як себе поводить кожна дитина протягом року, а потім передають цю інформацію Йоулупуккі, який натомість вже буде думати чи вітати цю дитину зі святами, чи подарувати їй полінце.

Також у дідуся є вірний друг та улюблена тварина – молодий північний олень Рудольф. Особливість Рудольфа в тому, що він має червоного яскравого носа, який освітлює шлях Йоулупуккі, коли той їде роздавати дарунки дітям.

На відміну від Санта-Клауса, Йоулупуккі не літає на санах з упряжкою оленів, а їздить по землі. У Фінляндії не заведено вішати панчохи, а Йоулупуккі особисто роздає подарунки, заходячи через головний вхід, інколи зі своїми помічниками тонтту. Заходячи до хати, Йоулупуккі промовляє фразу «Onkos täällä kilttejä lapsia?» (пер. Чи є тут чемні діти?), спілкується з мешканцями будинку.

Читайте також: Привітання з Новим роком 2021 для колег, друзів та рідних

Останні новини
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward