БЛОГ

Як потрібно готуватися до пірнання в ополонку жінці: поради гінекологині

Як підготуватися до занурення в ополонку, кому не варто це робити й чому, розповіла лікарка акушер-гінеколог в клініці ISIDA Юлія Ніжинська. 

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

На Хрещення Господнє є традиція занурюватися в крижану воду. Проте з погляду гінекології, жінки мають нагоду отримати запалення придатків, цистит, загострення хронічних хвороб.

Гінекологиня стверджує, що занурюватися в ополонку можна жінкам, які впродовж мінімум 5-6 місяців практикували розтирання мокрим рушником, обливалися холодною водою, приймали контрастний душ. Тобто загартовували організм і мають міцне здоров’я.

Коментар: Якщо ви попередньо не готувалися до занурення, пірнати в ополонку я не рекомендую. Під час ритуального купання в крижаній воді підвищується рівень стресу. Організм збільшує вироблення тепла — прискорюється серцебиття, підвищується температура тіла й артеріальний тиск, звужуються судини, посилюється циркуляція крові.

На тлі холодового стресу імунна система слабшає, що сприяє активізації умовно-патогенних мікроорганізмів, зокрема, й в органах малого тазу. Це підвищує ризик розвитку запальних процесів придатків і загострення хронічних гінекологічних хвороб”, – стверджує лікарка.

Холод створює стресові умови, послаблюючи захисні функції організму. Приміром, якщо жінка мала запалення яєчників, після занурення у холодну воду воно може загостритися.

Також, окрім судин, під час переохолодження, мимовільно скорочуються м’язи. Тому від занурення в крижану воду я раджу утриматися вагітним жінкам — різке скорочення м’язів матки може призвести до викидня. 

Не рекомендую занурюватися в ополонку жінкам, у яких зараз менструація. Оскільки підвищується ризик інфікування внутрішніх статевих органів та відбувається неконтрольоване скорочення м’язів матки. 

Якщо ви все ж запланували зануритися в ополонку, перед зануренням лікарка радить:

  • ситно поїсти, оскільки після купання організм витрачатиме багато енергії для того, аби вас зігріти;
  • розігріти тіло, виконавши кілька фізичних вправ;
  • роздягатися знизу догори, починаючи із взуття;
  • не вживати алкогольні напої до занурення та після — холод звужує судини, щоб швидше зігріти людину, алкоголь розширює. Різке розширення судин сповільнює процес нагрівання організму, збільшує навантаження на серце;
  • підготувати теплий одяг, великий банний рушник, змінне взуття з нековзкою підошвою, щоб у ньому дійти до ополонки (не босоніж);
  • знайти місце для занурення, де впродовж дня працюють рятувальники й медичні працівники. Не занурюйтеся у малолюдних місцях.

Не перебувайте у воді понад 60 секунд. Після купання обов’язково випийте склянку гарячого чаю або какао та зігрійтеся. Новачкам я раджу занурюватися у воду на 20-30 секунд до шиї.

Джерело: сайт ТСН

Читайте також: У ПЦУ розповіли ставлення церкви до купання на Водохреще

Дмитро Гаврилюк

Кажуть журналісти - сидяча робота? Це не про Діму. Нашого Дмитра хлібом не годуй, а дай лише попрацювати в домашньому садку. В перервами між практикою, він ділиться секретами і лайфхаками своїх знань. А ще Діма морж! Інколи нам здається, що в його жилах тече антифриз! Наразі Діма вегетаріанець з 3-річним стажем, який розкаже вам усе про користь бобових і овочів. І часто пише про це у авторському блозі.

Недавні новини

МВС відновили можливість замовлення індивідуальних номерних знаків для авто

Сервісні центри МВС відновили для власників автомобілів можливість замовлення індивідуальних номерних знаків. Про це інформує…

2 хв. ago

В Україні може настати паливний колапс після 18 травня: ціни на АЗС злетять

Зі вступом у силу мобілізаційного закону 18 травня за кордон не зможуть виїхати водії вантажівок,…

24 хв. ago

У 2024 році в Україні закрилось 20% ФОПів: які бізнеси закриваються найчастіше

Майже 31 тисяча фізичних осіб-підприємців (ФОП) припинила свою діяльність за перші 4 місяці 2024 року.…

54 хв. ago

Які ліки мають бути в аптечці вдома: список найнеобхідніших на випадок блекауту

На випадок блекауту радимо запастися необхідними ліками - жарознижувальними, знеболювальними та іншими. Розповідаємо, що має…

1 годину ago

Де краще садити баклажани — на сонці чи в тіні

Баклажан є теплолюбною культурою, родом з південних країн, тому вибір місця для його посадки відіграє…

1 годину ago

Канцлер Німеччини Олаф Шольц дав обіцянку українцям

У 2024 році Німеччина обіцяє надати військову допомогу Україні на суму понад сім мільярдів євро.…

2 години ago