БЛОГ

Як кількість підключених пристроїв впливає на швидкість домашнього інтернету

Число мобільних гаджетів зростає з кожним днем. Сьогодні від роутера потрібно не тільки підключення до Інтернету, а стійкий, безперебійний доступ з високошвидкісним обміном даними.

Роутери – точки доступу для роботи одночасно з декількома пристроями, що пов’язуються в локальну мережу. Кожен гаджет отримує бездротове з’єднання з Інтернетом, обмінюється сигналами і цифровими даними з іншими членами домашньої або робочої мережі. Прилад використовує в роботі спеціальні таблиці маршрутизації, звідси ще одна назва – маршрутизатор.

Wi-Fi маршрутизатори зрозумілі і не складні в установці, налаштуванні і використанні. Навіть не досвідчений в технічних аспектах користувач без проблем самостійно вибере і підключить роутер. Для клієнтів, які планують провести інтернет Датагруп в Дніпрі, провайдер підготував зрозумілі керівництва по вибору роутерів і їх базовим характеристикам. На сайті є можливість замовити оренду маршрутизатора. Ті, хто не знає точно, як правильно це зробити, можуть викликати майстра для установки і налаштування точки доступу в квартирі, приватному будинку, офісі або іншому приміщенні.

У побутових маршрутизаторів обмежена ресурсомісткість: не можна підключити по кабелю і бездротовому протоколу скільки завгодно пристроїв. Зрозуміти, що підключень занадто багато, можна по зменшенній швидкість передавання даних і якості прийому.

Маршрутизатору все одно на те, що хтось із членів сім’ї гортає в смартфоні стрічку Facebook, качає пісню, дивиться фільм в онлайн-кінотеатрі. Він постарається розподілити ресурси на підключення гаджети рівномірно. В результаті користувач соціальної мережі не відчує дискомфорту, але тому, хто вирішив насолодитися кіно, доведеться змиритися з паузами і ривками.

Як отримати від роутера максимальну продуктивність

По кабелю до маршрутизатора можливо підключити від одного до чотирьох пристроїв, в залежності від кількості портів LAN. Одночасно з цим він забезпечує сполучення з Інтернетом декільком десяткам бездротових девайсів. І на відміну від провідних точне число бездротових підключень більшість виробників в специфікаціях не обумовлює.

Технічно кількість бездротових клієнтів обмежена граничним параметром IP-адрес, підтримуваних DHCP-сервером. Ця характеристика знаходиться в меню налаштувань. Називається по-різному, наприклад, «Кінцевою адресою пулу IP-адрес» в моделях Asus або «Кінцевими IP-адресами» у Tp-Link. У рядку кінцевих IP вказана комбінація з 10 цифр (192.168.1.254 або 192.168.0.199), де останні цифри – теоретично можливе число підключень.

Не слід спокушатися вражаючими цифрами максимальної пропускної здатності. Особливість роботи точки доступу в тому, що навантаження розподіляється між усіма підключеними гаджетами. Наприклад:

  • до Wi-Fi роутера підключено 10 пристроїв;
  • в специфікаціях зазначена швидкість 300 Мбіт/с;
  • значить кожний підключений клієнт може розраховувати на швидкість не більше 30 Мбіт/с.

Але є ще одна технічна тонкість. Продуктивність залежить не від сумарної кількості підключених пристроїв, а від їх одночасної активності.

Підводячи підсумки, можна резюмувати:

  • чим більше навантаження на маршрутизатор, тим нижче швидкість бездротового інтернету, більше затримка, ймовірність збоїв і зависань;
  • продуктивність залежить від «начинки» маршрутизатора. Пристрій з більш продуктивним процесором спокійно потягне навантаження, з яким не впорається слабенький роутер.

Переконайтеся, що до домашньої мережі не підключилися непрохані гості. Рекомендують періодично проводити діагностику Wi-Fi мережі, особливо якщо помітили зниження швидкості роботи або ослаблення сигналу Wi-Fi. Можна перевірити число підключень до бездротової мережі в панелі управління роутером. А ще краще періодично міняти пароль від мережі Wi-Fi і не використовувати прості комбінації, які легко зламати.

Стас Ібрагімов

Недавні новини

Путін готовий до мініоперації проти НАТО, – голова військової контррозвідки Польщі

Російський президент володимир путін уже готовий до невеликої військової операції проти країни НАТО. Це може…

12 хв. ago

Гороскоп на 8 травня 2024 року: що чекає на всі знаки Зодіаку

Астрологи склали гороскоп на 8 травня для всіх знаків Зодіаку. Дізнайтеся, що на вас чекає…

35 хв. ago

Названо знаки Зодіаку, які цього тижня спіймають удачу за хвіст

Зірки обіцяють їм дуже сприятливий період, коли вони можуть домогтися бажаного, пише уніан. Лев У…

1 годину ago

СБУ повідомила про викриття мережі агентів ФСБ, які готували вбивство президента Зеленського

СБУ викрила мережу агентів ФСБ РФ і затримала двох полковників УДО, які готували вбивство президента…

1 годину ago

СБУ викрила мережу агентів фсб рф, які готували вбивство Президента України: затримано двох полковників УДО

Контррозвідка та слідчі СБУ зірвали плани фсб із ліквідації Президента України та інших представників вищого…

1 годину ago

У Житомирі керівник благодійної організації переправляв ухилянтів за кордон

Підозри за фактом незаконного переправлення чоловіків за кордон отримали керівник благодійної організації у Житомирі та…

1 годину ago